Idén két képzés segítségével készülnek fel a koordinátorok a háztartászöldítő versenyre

8. alkalommal indult el idén szeptemberben az EnergiaKözösségek program, 6. éve az E.ON-nal együttműködésben, E.ON EnergiaKözösségek néven. A korábbi tapasztalatokra alapozva idén először két felkészítő képzést szerveztünk, hogy ezzel is zökkenő mentesebbé tegyük a koordinátorok számára a közösségszervezést és a versenykezdést.

Az első képzést szeptember 5-én tartottuk, fő témánk a közösségszervezés, a motivációk feltárása, a klímaválság jelentőségének és a kisközösségek, háztartások szerepének hangsúlyozása volt.

A képzés – egymással és az energiával - ismerkedő feladatokkal kezdődött. Kiderült, hogy mit is jelent a 400 ppm, hogy hogyan kell a GJ-t MWh-ra átváltani, hogy ha a fűtést 1 fokkal lejjebb vesszük, 6-10% energiát takaríthatunk meg, valamint az is, ha kuktában készítjük ebédünket, a főzési energia akár 70%-át is megspórolhatjuk. Áttekintettük, hogy miről is szól az EnergiaKözösségek program, a résztvevők pedig elmondták, kikből szeretnének csoportot alakítani. Kiveséztük a háztartási adatlapok, az adatgyűjtés és a számlák leolvasásának mikéntjeit. Na meg persze sokat beszéltünk a klímaválságról és a háztartások éghajlatváltozásra gyakorolt hatásáról.

A második képzést november 9-re időzítettük, itt a koordinátorok motiválása, támogatása mellett az energiamegtakarítás gyakorlatának megismerése, illetve az EnergiaKözösségek honlapon található megtakarítást mérő kalkulátor használatának elsajátítása állt a középpontban.

A képzésre nagy örömünkre sokan eljöttek, akik legutóbb nem tudtak, így azt egy kis ismételt bemutatkozással kezdtük, illetve felelevenítettük a verseny folyamatát, fontos dátumait. Átbeszéltük, hogy ki hol is tart a közössége szervezésében, hogy mit tud tanácsolni a többieknek, és hogy kinek lenne még szüksége segítségre. Megismerkedtünk részletesen a honlap használatával és a megtakarítási kalkulátor kezelésével. Kiderítettük, hogy a vasaló, a vízforraló, a hajszárító, vagy a pirító fogyasztja-e a legtöbbet rendszeres használat mellett. Belepillantottunk a háztartási energia-felmérés részleteibe, és még fűtéssel kapcsolatos tippgyűjtést is rendeztünk.

A koordinátorok november hátra lévő részében azon dolgoznak majd, hogy összeszerveződjenek a közösségek, december elején pedig kezdetét veszi maga a verseny, a májusig tartó havi mérőóra leolvasással, sőt, már az első kreatív feladatba is belekezdhetnek a csapatok.

 

Összefoglaló: Szőllőssy Anita, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. novemberi (116.) számában

 

 

Képek forrása: GreenDependent ©