EnergiaKözösségek

 

Az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások terén elért innovatív megoldásokat, a témában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeket és projekteket ismerték el a rangos nemzetközi díjjal

 


2021 nyarán zárult az E.ON EnergiaKözösségek verseny újabb évada. Programunk sikerét jelzi, hogy a csapatok a járványhelyzet ellenére is jelentős energiamegtakarítást értek el. A 6 hónapig tartó verseny díjkiosztóján a legtöbb energiát megtakarító közösségek mellett a legkreatívabbak, valamint az önkéntes koordinátorok részesültek jutalomban.


Az E.ON EnergiaKözösségek program résztvevő háztartásai évről évre bizonyítják, hogy beruházás nélkül, csak viselkedésváltozással is jelentős energiát takaríthatunk meg. Azonban különösen nehéz helyzettel szembesültek az idei verseny résztvevői, hiszen a koronavírus járvány miatt otthonról dolgozva, tanulva próbáltak meg minél többet takarékoskodni. Sőt, még ennél is többet tettek: végigcsinálták az idei tematikus karbon-böjtöt is!

De hogy hogyan is zöldültek most is? Erről gyűjtöttük össze kedvenc jógyakorlataink, tippjeink, idézeteink.


A karbon-böjti kihívás mellett idén egy nemzetközi kezdeményezéshez is csatlakozhatunk! Az Energy Self Portraits egy fotóverseny, ami igyekszik bemutatni, milyen eltérő, energiaellátáshoz, energiahasználat-hoz köthető kihívásokkal kell szembenézniük a világ különböző pontjain élőknek. Mindez kiegészül azzal a céllal, hogy hosszú távon a program elősegítse, hogy mindenki számára elérhető, megfizethető és fenntartható erőforrásokból lássuk el háztartásainkat.


Az E.ON EnergiaKözösségek program résztvevői idén is, dacolva az otthoni oktatással és home office-al, azon dolgoznak, hogy energiát takarítsanak meg és ezzel csökkentsék hozzájárulásukat a klíma-válsághoz – amiről most, a járványhelyzetben sem szabad megfeledkeznünk! Február és március folyamán pedig nem „csak takarékoskodnak”, hanem karbon-böjtölnek is!


Az E.ON EnergiaKözösségek háztartászöldítési és energiamegtakarítási verseny második kreatív versenyfeladata rendszerint egyfajta alternatív böjt megvalósítása volt, egy időben a Húsvétot megelőző Nagyböjttel. Idén kiloWattal böjtöltek a résztvevő családok, és dacára annak, hogy felforgatta életüket a koronavírus járvány, lelkesen és kreatívan oldották meg ezt a feladatot is!


Az E.ON EnergiaKözösségek háztartásai idén, a verseny második feladataként kiloWatt-böjtöt tartanak, párhuzamosan a Húsvét előtti Nagyböjttel. A kiloWatt-böjt minden héten más kiloWatt-faló területre fókuszál, azzal a céllal, hogy átfogóan segítse a közösségek energiamegtakarítását, illetve támogassa az éghajlatváltozás elleni küzdelmünket. A böjt részeként a háztartások minden vasárnap leolvassák mérőóráikat is, ezzel is elősegítve a tudatosság növekedését és a fogyasztás csökkentését.


A 6. E.ON EnergiaKözösségek évad hagyományos megtakarítási verseny része hivatalosan is elkezdődött, december első hetében a közösségek megtették az első óraleolvasást.

Az ország számos részén szerveződtek csapatok idén is, több mint 20 közösség szállt versenybe.


8. alkalommal indult el idén szeptemberben az EnergiaKözösségek program, 6. éve az E.ON-nal együttműködésben, E.ON EnergiaKözösségek néven. A korábbi tapasztalatokra alapozva idén először két felkészítő képzést szerveztünk, hogy ezzel is zökkenő mentesebbé tegyük a koordinátorok számára a közösségszervezést és a versenykezdést.


Idén 6. alkalommal indult el az E.ON EnergiaKözösségek program, ami valójában már a 8. év, ha az Európai Unió keretei között szervezett első két évadot is számításba vesszük.

Legnagyobb örömünkre úgy tűnik, a lelkesedés nem csökken a program irányában, sőt, idén a legutóbbi évadokhoz képest jóval nagyobb számban jelentkeztek a lelkes érdeklődők az ország minden tájáról, hogy klíma-koordinátorként egy közösséget vezessenek és támogassanak a versenyben.