A vidéki kenyai iskola, amely vizet gyűjt a helyi közösség számára

Kenya félsivatagi éghajlatú vidékein jellemzőek a rövid, intenzív esőzéses, áradással járó időszakok, amelyeket több hónapokon át tartó szárazság követ. Ezért jellemzőek a vízzel kapcsolatos problémák is, amelyek gyakran vezetnek betegséghez, bizonytalanná teszik az élelmiszerellátást, és különböző súlyos konfliktusokat is okoznak.

Ezekre jelenthet megoldást a Laikipiában, Kenya központi hegyvidékén megnyitott új iskola, amely 300 diák, tanáraik és a tágabb közösség számára hozhat biztosabb vízellátást. A Waterbank School-nak, azaz Víztározó Iskolának elnevezett épület élő infrastruktúraként gyűjti össze az esővizet - 360.000 litert két esős évszak alatt - mindamellett, hogy oktatási intézményként is szolgál.

Az Afrikában egyelőre egyedülálló általános iskola földszintes, hengeres szerkezetű épület, amelynek falait helyi kőből építették. Az esővizet a 600m2-es tetőről gyűjtik össze, és kerámia vízszűrő rendszer segítségével tisztítják a diákok és a közelben lakó családok számára. Ezen kívül napelemmel működő szivattyúk, tárolók és szűrők segítségével nagy mennyiségű vizet tudnak tárolni az iskola központi udvara alatt elhelyezett 150.000 literes víztározóban, amelyből igény esetén naponta tudnak vizet szivattyúzni a közösség számára.

Az iskolát helyi anyagokból, helyi munkaerő foglalkoztatásával építették. A tervezés és építés során nagy figyelmet fordítottak arra, hogy az építészek, diákok, tanárok és munkások, akik mind a Laikipa közösség tagjai, folyamatos legyen a párbeszéd. Az iskolába folyamatosan érkeznek látogatók, és a helyi kormányzó támogatásával épült meg. Kenyában a 2010-ben elfogadott alkotmány jelentős hatalmat és döntéshozatali jogot ruházott a régiós kormányokra, hogy helyi szinten, a helyi közösségek bevonásával kezdeményezhessenek hasonló projekteket.

 

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2017. augusztusi (99-100.) számában

 

 

Forrás: 74. Kislábnyom hírlevél, és további részletek: http://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/

Az iskola (Uaso Nyiro Általános Iskola) 2013-ban megnyerte a "világ legzöldebb iskolája" címet! (részletek itt)