Mostantól energiát is lehet kérni a szomszédtól New Yorkban

A New York-i Brooklyn két körzetében a köztes energiaszolgáltató kihagyásával tudnak mostantól a lakók egymás között energiával kereskedni. A kezdeményezés Brooklyn Mikrohálózat névre hallgat, és első a maga nemében. Eredményeként egy helyi, hatékonyabb, külső hatásoknak kevésbé kitett és végeredményben olcsóbb energiahálózat jön létre.

Felesleges energia eladása olyan házak esetében jöhet szóba, amelyek napelemmel vannak felszerelve, tehát ahol a ház energiatermelő, így előfordulhat, hogy több energiát állít elő, mint amennyit annak lakói fel szeretnének használni. A többletet eladhatja olyan környékbeli lakóknak, akiknek saját napelemük nincs, de megújuló energiával szeretnék energiaigényük legalább egy részét fedezni. Vagy akár két napelemes ház is csere-berélhet energiát, attól függően, hogy éppen melyiknek van saját termeléséhez képest többletre szüksége. Mivel mind az energiakínálat, mind pedig az energiakereslet pillanatról-pillanatra változik, nehéz volt idáig köztes energiaszolgáltató nélkül megoldani az ilyen jellegű “árucserét”. Mostanra azonban sikerült egy olyan szoftveres rendszert létrehozni, ami képes nyomon követni az energia áramlását, és ennek fényében pontosan meghatározni, hogy ki kitől mennyi energiát vesz adott időintervallumon belül, mindezt ráadásul teljesen biztonságos módon, az úgynevezett blokklánc technológia segítségével.

Joseph Lubin, az egyik alapító így fogalmazta meg a kezdeményezés lényegét: “Ez az egész saját lakhelyünknek kedvez. Azzal, hogy nem nemzeti szolgáltatótól, hanem helyben vásárolunk energiát, pénzt juttatunk vissza a saját közösségünk tagjainak zsebébe. Egy olyan közvetítő platform áll ehhez rendelkezésre, amely lényegében magától műkdödik, az áram ára pedig automatikusan az alapján kerül meghatározásra, hogy a fogyasztó miket részesít előnyben. Úgy látjuk, a fogyasztóknak is az kedvez a legjobban, ha nem avatkozunk közbe, ugyanakkor a jövőben lehetőség lesz preferenciákat megjelölni, mint például minél nagyobb megtakarítás elérése, jót cselekedni a közösségen belül, akár olcsóbban adni az áramot a kis jövedelmű lakosoknak.”

 

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2016. márciusi (83.) számában.

 

 

Forrás és további részletek: http://www.treehugger.com/renewable-energy/