LILAC - környezetbarát élet- és lakótér elérhető áron: megjelent az útmutató könyv!

Hírlevelünk 45. számában írtunk a LILAC (Low Impact Living Affordable Community) elnevezésű angol kezdeményezésről: egy közösségről, amely tagjainak célja, hogy olyan lakóhelyet alakítsanak ki maguknak, amelynek nagyon kicsi a környezeti hatása most, és a jövőben is. Emellett fontosnak tartják, hogy az általuk épített lakások minél szélesebb társadalmi kör számára hozzáférhetőek legyenek.
A könyv ennek, a mára elkészült és sikeresen, a helyi szélesebb közösség részeként működő lakóparknak a történetét meséli el, és bemutatja, hogy vállalhat bárki szerepet lakóközösségének újra- vagy felépítésében és működtetésében. A szerző a LILAC lakóközösség egyik alapítója, könyvéből megtudhatjuk, hogyan alakult a közösség, és hogyan tudták felépíteni a világ egyik legkörnyezetbarátabb lakóparkját elérhető áron.


A könyv azoknak az értékeknek a bemutatásával indít, amelyek a lakópark alapítóit, majd lakóit motiválták, és máig motiválják: fenntarthatóság, osztozás, egyenlő esélyek, társadalmi igazságosság és önigazgatás, függetlenség. Arra kerestek választ, hogy egy közösség hogyan tud a klímaváltozás és erőforráshiány kihívásaira válaszokat találni, hogyan lehet a növekedés-centrikus gazdaság korlátain túllépni, és hogyan lehet olyan forrásokat kialakítani, amelyek segítenek, hogy egy közösség meghatározza és menedzselje földterületének és erőforrásainak sorsát.

 

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2014. októberi (66.) számában

 


Forrás és további részletek: http://www.lilac.coop/ és http://www.routledge.com/books/details/9780415661614/