Közösségi energiaprojektek - sikertörténetek

2013. áprilisi hírlevelünkben az USA-ban egyre népszerűbb napkertek létrehozásáról és működtetésének módjáról számoltunk be röviden. Európa több országában is találunk hasonló, megújuló energiák közösségi használatát elősegítő, a közösség által finanszírozott kezdeményezéseket – és nem csak napkerteket!

Nagy-Britanniában két új projekt is sikeresnek ígérkezik, azaz mindkét ötlet elég érdeklődőt vonz ahhoz, hogy a beruházások meg is valósulhassanak. Az egyik projekthelyszín Oxford, ahol a helyiek a Temzén készülnek vízerőművet építeni egy meglévő duzzasztógátnál. Az építési munkálatok 2013 nyarán kezdődnének és 2014 februárjában indulna az áramtermelés, a befektetőket ezév áprilisában kezdték gyűjteni. Ahogy megnyílt a támogatási lehetőség, két héten belül 300.000 £ jött össze 95 részvényestől, akik háromnegyede Oxfordban él. A másik helyszín a Devon-ban található South Brent falu, ahol 2013 tavaszára gyűlt össze egy nagy szélturbina telepítéséhez szükséges tőke, majdnem teljes egészében helyi támogatásból. 

A közösségi zöldenergia projektek egyre több érdeklődőt, befektetni kívánót és tőkét vonzanak. Hogy miért? Egyrészt azért, mert csökkentik az energiaszámlát, a közösség és az egyén karbon-lábnyomát, energiafüggőségét, másrészt pedig összehozzák az embereket.

A projektek szervezői, akik a közösség által jól ismert és az emberek bizalmát élvező személyek, adománygyűjtő munkájuk során számíthatnak a zöld gondolkodású emberek tenni akarására, világjobbító szándékára is!

Saskya Huggins, az oxfordi Osney Vízerőmű projekt egyik önkéntese szerint "amikor egy nagy globális problémát is célzó, helyi szinten működtetett és finanszírozott, hatékony energiaprogram indul, ráadásul a saját közösségedet is támogatod a befektetéseddel, két kézzel kapsz a lehetőség után."

"Amikor 10 éve Oxfordba jöttem, olvastam erről az ötletről a helyi lapban, és nagyon tetszett, de nem tudtam elképzelni, hogyan lehetne egy ilyen nagyszabású projektet egy ilyen kis helyen megvalósítani. Egy évtizede ott motoszkált a fejemben a dolog és semmiképp nem akartam lemaradni róla. A közösségi vízerőmű megvalósulása tartja bennem a reményt, hogy a klímaváltozás ellen tényleg fel lehet venni a harcot. Akár a magánember szintjén is, alulról jövő, helyi kezdeményezésekkel. Hihetetlenül szerencsésnek érzem magam, hogy részese lehetek ennek." – mondja Charlotte Robinson, az Osney Vízerőmű egyik befektetője.

A 3000 lakosú South Brent-ben nagyjából 130 ember adott pénzt a szélkerékre. Bár Devonban több tervezett szélturbina is heves tiltakozást váltott ki korábban – köztük néhány közösségi projekt is – South Brentben csak nagyon kevesen ellenezték a terveket. Osney esetében az eddig összegyűjtött pénz több, mint fele a duzzasztógát egy mérföldes körzetéből származik.

A South Brent Közösségi Energiatársaság, amelyet a Fenntartható South Brent elnevezésű szervezet tagjai alapítottak a szélturbinás projekt irányítására, Közösségi Részvények kibocsátásával 5 hónap alatt teremtette elő a 225kW-os szélkerék felállításához szükséges 430.000 £-ot. A tervek szerint az áram eladásából származó profitot visszaforgatják majd, például a középületek energiatakarékossági beruházásaira vagy az energiaszegénység elleni harcra.

Az egyéni befektetések összege mindkét projekt esetében hasonló nagyságrendű: a vízerőműnél átlag 3.000 £-ot fizettek a befektetők, míg Devonban 2.300 £-ot. Az Osney részvényesei magánszemélyek, South Brentben volt néhány vállalati befektető, de több, mint 95% itt is magánszemély.

A németországi tapasztalat azt mutatja, hogy támogató környezetben a közösségi energiatermelő cégek gombamód szaporodnak. 2012 nyarán már több, mint 500 energiatermelő szövetkezet működött az országban, ebből közel 170-et 2011-ben alapítottak. Bár ott gyorsabban nő a közösségi összefogások száma, a projektek alapvetően hasonló felépítésűek. A részvények átlagos értéke – mint az angoloknál – itt is kb. 2.800 £, és a befektetők több, mint 90%-a magánszemély. Az osztalék jellemzően 4% - Osney és South Brent is kb. ennyit fizet. A német projektek nem a részvényesek meggazdagodását célozzák, hanem egyrészt a megújuló energiákat szeretnék népszerűsíteni, másrészt igyekeznek a helyi gazdaságban tartani a pénzt.

A Németországban működő szövetkezetek az ország áramtermelésének elenyésző részét, kevesebb, mint egy ezrelékét adják. A közösségi energiatermelés azonban olyan mértékben terjed, hogy ez az arány nemsokára jelentősen nőhet.

A két angol projekt tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy a helyi közösségben gyökerező, emberi léptékű és alapos körültekintéssel működtetett megújuló energiát termelő vállalkozások komoly helyi tőkét vonzanak – akkor is, ha a várható pénzügyi megtérülés nem rövidtávú.

 

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2013. júniusi (52.) számában

 

 

Forrás és további információ: http://www.guardian.co.uk/environment/2013/apr/29/community-raising-money-green-energy

1. kép: Ilyen lesz az Osney Vízerőmű Oxfordban, fotó: Osney Lock Hydro Ltd.

2.kép: Ehhez hasonló szélturbinára gyűjtenek South Brentben, fotó: https://www.transitiontowntotnes.org/