Kislábnyomos Húsvét

A Húsvét csalhatatlan jele annak, hogy végre ismét itt a tavasz. Ilyenkor feléledünk mi is a természettel, ami jó alkalom arra, hogy tudatosabban fogjunk hozzá a készülődésnek, és igyekezzünk fenntarthatóan ünnepelni. Próbáljunk ellenállni az üzletek nyomásának, és ne engedjük, hogy a Húsvét – a Karácsonyhoz hasonlóan – egyre inkább a külsőségekről, az ajándékozásról, az újabbnál újabb, trendi dekorációk beszerzéséről szóljon.Mit tehetünk, ha zöldebb Húsvétra vágyunk, mialatt nem sokkal nagyobb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, mint a húsvéti csibék? Ehhez az alábbi ötletekkel, hasznos információkkal szeretnénk hozzájárulni:

Böjt és megtisztulás – kicsit másképp

Akár tartjuk a 40 napos (húsmentes / édességmentes stb.) böjtöt, akár nem, életünk más területeire is kiterjeszthetjük a tudatos lemondást. A húsvétig hátralevő néhány hétben még nem késő becsatlakozni egy klíma-böjtbe, melyben hasznos, klímabarát tippeket találunk mindennapi szokásainkra vonatkozóan. Ezeket az ötleteket természetesen az év bármely időszakában alkalmazhatjuk. :-)

Akár a klíma-böjt részeként is csatlakozhatunk a Föld órája kezdeményezéshez, mely idén március 24-ére esik. Tavaly már több mint egymilliárdan döntöttek úgy, hogy egy órára lekapcsolják otthonukban a világítást és áramtalanítják az elektromos berendezéseiket… tegyünk mi is így! A WWF idén a Föld óráját követő hetekben további kihívásokra invitál, melyről a www.foldoraja.hu honlapon, valamint a WWF Facebook-oldalán is tájékozódhatunk.

A böjtöt, a feleslegestől való megszabadulást kiterjeszthetjük otthonunkra is egy alapos tavaszi nagytakarítással és a felesleges holmik kiválogatásával. Ezek a számunkra megunt vagy használaton kívüli holmik mások számára még nagyon is hasznosak lehetnek, és például egy közösségi csereberén új gazdára találhatnak. Lomtalanításhoz és tavaszi csereberéhez ITT találunk ötleteket és inspirációt.

Tojásfestés – természetes alapanyagokkal

Zöldség- és gyümölcsalapú festékekkel is pompás színű tojásokat festhetünk, anélkül, hogy szennyeznénk a környezetet - és így később nyugodtan meg is ehetjük a tojásokat.

 • Piros szőlőlé (lilához)
 • Vöröskáposzta (kékhez)
 • Spenót (zöldhöz)
 • Sárgarépa, narancs- vagy citromhéj (sárgához)
 • Kávé vagy dióhéj (barnához)
 • Cékla, vagy áfonya (rózsaszínhez)
 • Vöröshagyma héja (piroshoz, narancssárgához)

A tojás beszerzése

Ellenőrizzük, hogy a tojások ökológiai gazdaságokból származnak-e, ahol a kotlósokat egészséges étellel és környezettel látták el. Ezért válasszunk bio tojásokat, vagy a szabadtartásos változatot, amit vagy a dobozáról, vagy a tojásra ütött számból (kezdő szám 0: biogazdaságból, vagy 1: szabadtartásos) ismerünk meg.

Csokitojásból Fair Trade vagy bio

Amennyiben felelősséget érzünk hozzátartozóink egészsége és a kakaóbab termesztők munkakörülményei iránt, válasszunk fair trade és bio csokoládékat, lehetőleg minél magasabb kakaótartalommal (egészségesebb, és nem bír belőle az ember olyan sokat enni) és a lehető legkevesebb csomagolással!

Ünnepi asztal

Gondoskodjunk arról, hogy minél természetesebb dekorációban tálaljuk a megfestett tojásokat. A fonott kosarakban igazi fűvel, virágokkal, barka ágakkal, újságpapírból vágott fűszálakkal ágyazzunk meg a tojásoknak. További dekorációs ötletek itt találhatóak.

Az ünnepi menü összeállításakor válasszunk idényzöldségeket, melyeket a legközelebbi helyi piacon is beszerezhetünk: cékla, spenót, újhagyma, medvehagyma, sárgarépa, alma. Természetesen az energiatakarékos főzési módszerek alkalmazásáról sem érdemes megfeledkezni.

Ajándékok

Vásároljunk kevesebbet! Egy ideje ez az ünnep is a lázas vásárlásról és a drága ajándékokról kezd szólni, ahelyett, hogy szeretteinkkel töltenénk egy hosszú, tartalmas hétvégét. Ha mégis ragaszkodunk az ajándékozáshoz, készítsük el mi magunk (50 dolog, amit magunk készíthetünk). Ez remek családi program is lehet, ha a család apraját-nagyját is bevonjuk.

Kiránduljunk!

A húsvét hétvégét jó idő esetén próbáljuk a szabadban tölteni, kirándulni. Esetleg el is mehetünk ellesni a tojásfestés művészibb formáit Mezőkövesden a Matyó húsvéton, illetve egy vödör víz elől is menekülhetünk Hollókőn a Húsvéti Fesztiválon, miután megnéztük az egyéb hagyományőrző műhelyeket, programokat!

Energiatudatos locsolóbuli

Ha baráti/családi összejövetelt szervezünk, ezt is tehetjük zöldebbé, klímabarátabbá. Néhány szempont:

 • ha az időjárás engedi, legyünk a szabadban, vagy olyan helyen, ahol van természetes fény;
 • a helyszín lehetőleg biciklivel, gyalog vagy tömegközlekedéssel megközelíthető legyen;
 • legyen több a zöldség-gyümölcs, mint a sonka és tojás;
 • használjunk elmosható tányérokat, poharakat és evőeszközöket, illetve textil szalvétát.

 

További ötletek klímabarát locsolóbulihoz:

http://kislabnyom.hu/sites/default/files/letolt/tippek_hogyan_szervezhetunk_energiatudatos_husveti_locsolo_bulit2014marc.pdf

 

Szerkesztette: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. márciusi (105.) számában.

 

 

Forrás: hhttp://kislabnyom.hu, https://www.treehugger.com, http://www.sheknows.com, http://tudatosvasarlo.hu

Képek forrása: http://szinesotletek.blog.hu, http://montazsmagazin.hu