Túllövés Napja, klímakatasztrófa... de mit tehetünk mi?!

Idén az Ökológiai Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) a tavalyi javuláshoz képest ismét július 29-ére esett – ahogy a pandémia előtt, 2019-ben is.

Ez az a nap, ameddig egy adott évben kimerítjük a természet biokapacitását – azaz az ökoszisztémák által biztosított és egy teljes év alatt megújított erőforrásokat. Így az év fennmaradó részében már túlhasználunk, kizsákmányolunk, és fokozatosan feléljük saját jövőnket. Jelen életvitelünk fenntartásához 1,7 Földre lenne szükségünk!

Tavaly a világjárvány miatt augusztus 22-re tolódott a Túllövés Napja. Elsősorban az erdőkhöz kapcsolódó ökoszisztéma szolgáltatásokból használtunk kevesebbet (-8,4%), és a fosszilis erőforrásokból is kevesebb fogyott (-14,5%) – de sajnos hamar visszazökkentünk a régi kerékvágásba…

Ráadásul, ha a bolygón mindenki úgy élne, mint egy átlag magyar állampolgár, már a globális júliusi dátumnál korábban, június 8-ig felélnénk az ezévben felhasználható erőforrásokat…

 

És ezeknek a tényeknek az ismeretében jelent meg az IPCC legújabb jelentése a klímaváltozás, vagy inkább a klímaválság helyzetéről. A HVG erről történő tudósításának címe sokatmondó: Megállítható még a klímakatasztrófa, de politikusok nélkül nem fog menni.

Mit tudunk azonban mi egyénileg, háztartásunk tagjaival, barátainkkal, munkatársainkkal stb. is megtenni, akár már ma elkezdve a cselekvést, hogy

  • egyrészt saját hozzájárulásunkat számszerűsítve karbon-lábnyomunkat csökkentsük,
  • másrészt, hogy lépésre, döntésre, cselekvésre bírjuk a politikusokat?

Ez utóbbi kapcsán is fontos minden tett, hogy minél előbb társadalmi változás legyen azon a téren, hogy milyen az elfogadott viselkedés, mire törekedjen mindenki, és mi az, ami nem kívánatos, sőt, a közérdeket - jelen esetben az élhető klíma megtartását - sérti, és így akár büntetendő, de semmiképp sem követendő.

A GreenDependent csapat tagjai egy 2019-ben tartott klímatüntetésen

(forrás: GreenDependent ©)

 

Sok helyen nézhetünk megoldásokat, kereshetünk inspirációt, indulhatunk el - vagy léphetünk tovább - a tettek útján:

  • Mérjük fel, hol tartunk, és mit csinálunk már most is!

Karbon-lábnyom számláló (vigyázat, adatfelkutatással jár :)): http://www.karbonkalkulator.hu

Teszt energiamegtakarítóknak és klímavédőknek: https://www.surveymonkey.com/r/karbonlabnyomcsokkentes2021

Vagy fogjunk össze másokkal, és kérjünk meg szakembereket, hogy segítsenek lábnyomunkat kiszámolni!

  • Nézzük meg, mit tehetünk még otthon, keressünk épp nekünk aktuálisat, tovább lépést jelentőt kislábnyomos tippek között:

Kezdjük a karbon-lábnyom csökkentőkkel: 1. rész // 2. rész

Kislábnyom oldalon: http://www.kislabnyom.hu/kislabnyom-tippek-gyujtemenye

EnergiaKözösségek oldalon:

https://energiakozossegek.hu/klimarat-tippek-mindennapokra

Célzottan irodában: https://sporolunk.org/letoltheto-anyagok

  • Olvassuk el, mit csinálnak mások, a GreenDependent csapat tagjai vagy életmódváltó kutatók - mi vajon hol tartunk? van, amit még nem teszünk, de lehetne?
  • Vegyünk részt a döntéshozók, politikusok meggyőzésében: támogassunk kezdeményezéseket a témában, menjünk el kapcsolódó fórumokra, vegyünk részt tüntetéseken... vagy szervezzünk beszélgetéseket, klubot stb. barátainkkal, kollégáinkkal, településünkön a témában!

Végül, küldjük tovább ismerőseinknek, barátainknak a Kislábnyom hírlevelet... :)

 

Összeállította: Vadovics Edina és Antal Orsolya

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2021. augusztusi (121.) számában

 

 

További olvasnivalók: