Nulla hulladék a konyhában: tippek (és receptek) híres brit séfektől

Hogyan vásároljunk, mennyit szedjünk a tányérunkra, és hogyan hasznosítsunk minden maradékot?

1. Inkább gyakran vásároljunk kevesebbet, mint sokat hosszabb időszakra! Ha előre beszerzünk mindent egy hétre, sok minden elfelejtődik, és megromlik a hűtőben, különösen a saláták, és egyéb zöldségek vagy a gomba. (Tom Kerridge, Marlow)

2. Tervezzük meg a heti menünket, reggeli, munkahelyi ebéd, vacsora. Írjuk le, és intézzük a bevásárlásokat a lista alapján. (Richard Corrigan, London)

3. Az élelmiszerhulladék csökkentésének egyik leghatékonyabb módja, ha étkezéskor kevesebbet szedünk a tányérunkra, és inkább repetázunk, ha nem laktunk jól. (Tim Bouget, Devon)

4. Soha ne dobjunk ki kenyeret. A megszáradt kenyérből készítsünk pirított kenyérkockát (croutont), vagy ha látjuk, hogy egy nagyobb kenyér biztosan nem fog elfogyni, szeleteljük fel vékonyan, és hagyjuk a szeleteket megszáradni - remek ropogós „pirítóst” kapunk. De gyárthatunk zsemlemorzsát is a száradt kenyérből, amivel aztán panírozhatunk, vagy pirítva tésztaételekre szórhatjuk. (Jamie Oliver, séf és aktivista)

5. Ne dobjuk el a gyümölcs- és zöldséghéjat.

A legjobb ízt a répa, cékla és zeller héja adja - készíthetünk belőlük kiváló alaplevet (ez is egy jó recept) vagy káposztasaláta jellegű majonézes salátát (coleslaw). A sós vízben, fűszernövényekkel együtt főtt krumplihéjból remek püré főzhető – vajjal, borssal és íróval keverjük ki (további krumplihéjas tippek itt)! (Skye Gyngell, London)

 

25 hasznos ötlet a héjak felhasználására itt.

6. A karfiolnak a levelei is ehetők, ezért próbáljunk meg teljes, leveles fejet vásárolni. Nagy lángon pirítsuk meg a rózsákat, és süssük át a leveleket is állandó kevergetés mellett, vagy forgassuk meg a kedvenc fűszer(keverék)ünkben (kurkuma, ras-el-hanout) és úgy süssük serpenyőben. A karamellizált szárból pürét készíthetünk. (Nicholas Balfe, Salon, London)

7. A kifacsart, kezeletlen (bio) citrommal is tudunk kezdeni valamit!

Szeleteljük fel vékonyan, dörzsöljük be sóval, töltsünk meg a szeletekkel egy befőttesüveget, és hagyjuk szobahőmérsékleten négy napig érni. Szuper savanyú fűszert kapunk, amit használhatunk ízesítőként vagy bármilyen étel készítésekor, amihez citromot ír elő a recept. (Tom Hunt, Bristol)

 

8. Nagyon sok minden tartósítható savanyítással. Szinte minden zöldségfélét eltehetünk ecet-víz-cukor 3:2:1 arányos keverékével. Ha valamit nem lehet savanyítani, azt le lehet fagyasztani. A zsíron megfuttatott, pürésített és lefagyasztott zöldségeket használhatjuk levesalapnak. Fűszernövényeket és salátaleveleket is fagyaszthatunk, és később olajjal keverve készíthetünk belőlük szószokat vagy pesztót. De ne feledkezzünk meg a fagyasztott dolgok pontos feliratozásáról! (Mary Ellen-McTague, Manchester)

9. Készítsünk savanyú káposztát a korábban eldobásra ítélt legkülső káposztalevelekből. Tekerjük fel a leveleket, vágjuk fel csíkokra, és tegyük olyan edénybe, ami nem lép reakcióba a savanyodó káposztával - egy mélyebb üvegtál pont jó lesz (edénybiztonságról bővebben itt). Keverjük össze a levélcsíkokat sóval (1kg káposztához adjunk 30g sót). Tegyünk a káposztára nehezéket, hogy a keletkező káposztalé ellepje. Fedjük le az edényt gézzel vagy tiszta konyharuhával, tegyük hűvös helyre egy hétre, majd további két hétre a hűtőbe és kész is! Hat hónapig eláll. (Josh Overington, York)

10. Egy csirke többszöri étkezésre elég: külön étel készülhet a mellehúsából, curry a combokból, és alaplé a megsütött szárnyakból és farhátból. Utóbbinál adjunk madeira bort és sült zöldségeket a húshoz, öntsük fel vízzel, sózzuk, fűszerezzük és főzzük lassú tűzön az alaplevet. Ne forraljuk fel, mert zavaros lesz! (Ryan Blackburn, Ambleside)

 

Fordítás és válogatás: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. szeptemberi (109.) számában.

 

 

Forrás: https://www.theguardian.com

Képek forrása: https://www.theguardian.com, https://www.foodnetwork.ca