Miben vagyunk már igazi energiabajnokok? – a „Kell ennyi energia?!” kampány első kihívásának értékelése

Az idei „Kell ennyi energia?!” kampány első kihívása a tavalyihoz hasonlóan egy zöld önismereti („Te energiabajnok vagy?”) kérdőív volt, ami most is nagy népszerűségnek örvendett. A 348 kitöltő közül 51 már igazi energiabajnok; legnagyobb részük, 205 fő jó úton halad; és 92 kitöltőnek még van miben fejlődnie. A kérdőív eredményeiből érdekes következtetéseket vonhatunk le arra vonatkozóan, hogy mik azok a területek, amikben már igazán jók vagyunk, és mik azok, amikben még érdemes fejlődnünk.

Az általános kérdések közül kiemelkedő, hogy szinte minden kitöltő (95%) ügyel arra, hogy energiatakarékos berendezéseket válasszon. Azonban megújuló energiát kevesebb, mint a válaszadók negyede (22%) használ. Érdemes még kiemelni, hogy a kitöltők alig negyede (27%) rendelkezik energiatanúsítvánnyal, pedig ez lehetne az egyik fontos első lépés ahhoz, hogy felmérjük otthonaink erősségeit és gyengeségeit a beruházások és technológiai fejlesztések szempontjából.

Az eredmények alapján látható, hogy a kitöltők otthonainak alig több mint a fele (56%) szigetelt. Ennél kicsit jobb arányt mutat, hogy a nyílászárók több mint a háztartások háromnegyedében (78%) megfelelően zárnak, nem engedik be a hideget.

A fűtéssel kapcsolatban összességében nagyon pozitívak az eredmények. A kitöltők láthatóan ügyelnek a karbantartásra és tisztántartásra. Nagytöbbségben arra is odafigyelnek, hogy alacsonyabbra vegyék a fűtést éjszakára, vagy ha nincsenek otthon; illetve sokan akkor is lejjebb veszik a hőfokot, ha szellőztetnek. Sőt, ahol lehetséges, a kitöltők igen nagy arányban csak azokat a szobákat fűtik, amiket használnak.

A fürdőszobai energiamegtakarítás kapcsán abban igazán jók a kitöltők, hogy csak akkor indítják el a mosógépet, ha tele van (95%), és nagyon sokan arra is figyelnek, hogy minél alacsonyabb hőfokot válasszanak (87%). Azonban energiatakarékos csaptelep kevesebb, mint az otthonok felében (44%) van, és a fürdővízgyűjtésre és felhasználására pedig épp csak a háztartások negyede (27%) fordít figyelmet, miközben ezek a víztakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bírnak.

A konyhai eszközök kapcsán kiemelhető, hogy azok a háztartások, ahol van mosogatógép, szinte kivétel nélkül (98%) ügyelnek arra, hogy telepakolva indítsák el azt, és ahol lehetőség van rá, ott szinte mindenki megfelelő (hűvös, árnyékos) helyre teszi a hűtőt. Azonban a hűtő kondenzációs rácsát kicsit kevesebb, mint a válaszadók fele (47%) takarítja csak rendszeresen, és még kevesebben (44%) használnak kuktát, hőtárolós edényt, ami pedig elengedhetetlen az energiatakarékos főzéshez.

A világítás kapcsán igen pozitív kép rajzolódik ki, a válaszadók szinte kivétel nélkül (97%) kihasználják a természetes fényt. Igen sokan (91%) odafigyelnek arra, hogy mindig lekapcsolják a villanyt, és közel ennyien (89%) helyi világítást is használnak. Sőt, a háztartásokban igen nagy részben elsősorban energiatakarékos égőket használnak.

A szórakoztató elektronika kapcsán azonban kevésbé energiatakarékos kép rajzolódott ki. Habár a háztartások nagy része (80%) kihúzza a konnektorból a töltőket, az ennél jóval nagyobb jelentőségű stand-by fogyasztó TV és set-top-box áramtalanítására alig a háztartások fele (52%) figyel oda. Érdekes adat az is, hogy a kitöltők közül csak egészen kis arányban (15%) vannak azok a háztartások, ahol nincs TV. Az a terület pedig, ahol a legtöbb fejlődési lehetőség van, az a kütyümentes esték és hétvégék tartása. A „Kell ennyi energia?!” kampány éppen aktuális heti témája a kütyümentes szabadidő eltöltése, érdemes közösségi oldalunkon követni a posztjainkat!

Habár a kihívás már véget ért, az Energiabajnok kérdőív még kitölthető, illetve a „Kell ennyi energia?!” kampány 2. kihívásához is lehet csatlakozni, ahol egy haladó zöld, energiabajnokságon túli kérdésekhez kapcsolódó kérdőív tölthető ki, július 28-ig.

A kampányról további részletek elérhetők honlapunkon, az érdeklődők számára pedig javasoljuk közösségi oldalunk követését

 

Összefoglaló: Szőllőssy Anita, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. júliusi (114.) számában.

 

 

Képek forrása: GreenDependent ©