"Mezítlábas" napenergia-mérnöknők

A napenergia sokszor pont azoknak az életét nem könnyíti meg, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá: akik nem jutnak elegendő energiához, akik az egészségre és környezetre legkárosabb energiaforrásokat használják, és akiknek nincsen elég forrásuk ahhoz, hogy az energiát kifizessék, nem is beszélve arról, hogy megújuló forrásokba ruházzanak be.

Az alábbi két inspiráló történet erre ad választ: hogyan lehet a napenergiát a legszegényebbekhez is elvinni, és hogyan vállalhatnak ebben úttörő szerepet a nők!

Őslakos nők építették ki a napelemes áramszolgáltatást egy faluban

Egy chilei faluban két őslakos nő építette ki 2013-ban, és tartja azóta is karban a település jobb áramellátását biztosító napelemes rendszert. Ahhoz, hogy ezt megtehessék, először féléves képzésben részesültek Indiában, ahol korántsem voltak nehézségektől mentesek a hétköznapjaik. A képzést és a beszerelés kezdeti költségeit egy olasz áramszolgáltató, a chilei Nemzeti Nők Szolgálata, valamint az Energiaügyi Minisztérium regionális kirendeltsége finanszírozta. Eleinte az Atacama-sivatag völgyében elhelyezkedő falu lakói hitetlenkedtek, és nem fogadták el a két nő szakértelmét, de lassan, látva a sikereket, egyre többen kérték a segítségüket és mára a település megbecsült tagjai. A falu vénei azt is elismerték, hogy bizony kevés férfi vállalkozott volna a messzi út viszontagságaira a közösség érdekében.

Eddig mintegy 49 afrikai, ázsiai és latin-amerikai ország 700 női hallgatója – nem beszélve indiai nők ezreiről – végezte el a “mezítlábas napenergia mérnöki” képzést, új lehetőséget és erőt adva ezzel a kezükbe.

 

A cikk eredetileg a Kislábnyom hírlevél 80. számában jelent meg (ld. Érdemes rápillantani rovat).

 

 

Forrás: http://www.truth-out.org/news/item/32878-two-indigenous-solar-engineers-changed-their-village-in-chile

 

Bangladesi éltető napsugár

Grameen Shakti vidéki megújuló energiaforrással foglalkozó vállalata hozzájárult ahhoz, hogy a szegénységről elhíresült Bangladesben működjön a világon egyik legsikeresebb megújulóenergia-program. A Grameen Shakti (GS) kiefjlesztette azt a piac alapú programot, amely vidéki régióban népszerűsíti a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó technológiákat, társadalmi célja a főként a napenergiát felhasználó rendszerek gyakoriságának növelése a háztartásokban - a nők bevonására, oktatására, és vállalkozóvá válására építve.

A szervezet először a vidéki emberek jószándékát és bizalmát nyerte el, majd kifejlesztett egy olyan fizetési csomagot, amely előnyös számukra és szem előtt tartja a méretgazdaságosságot. A GS mérnököket szociális mérnököknek is nevezik. A GS-mérnökök női technikusokat képeztek ki és foglalkoztatnak, valamint ösztöndíjprogramot is hirdettek iskolások számára.

A napenergia segítségével az eddig áram nélkül élő, petróleum lámpával világító és kerozinnal főző háztartások tiszta energiához jutnak, amiből gyakran el is tudnak adni a szomszédok vagy a közösség számára.

A napenergiát felhasználó rendszerek népszerűsítése után, most már azzal párhuzamosan, a biogáz alapú programok népszerűsítésére törekednek.

 

A cikk eredetileg a Kislábnyom hírlevél 98. számában jelent meg (ld. Igazságosság ökológiai korlátok közt rovat).

 

 

Forrás: http://www.gshakti.org/

Kisfilm a programról: https://www.youtube.com/watch?v=-2uMSqLQPuc