Készítsünk (köröm)virágos fűszersót!

A körömvirág sokoldalúan felhasználható gyógynövény; a jól ismert körömvirágkrém mellett készíthetünk belőle virágsót is, amit azután sokféle étel ízesítésére használhatunk.


Virágsót bármilyen szárított (és ehető) virágból és jó minőségű szemcsés sóból (pl. erdélyi kősó), vagy finomszemcsés sóból (pl. Himaláya só) készíthetünk. A virág lehet például rózsa, hibiszkusz, bodzavirág, levendula, mályvavirág. A különlegesebb ízhatáshoz kombinálhatunk akár 2-3 féle virágot is!

Elkészítése rendkívül egyszerű. Ha nagyobb szemű sót használunk, érdemes borsőrlőt használni; rétegezve tegyük bele a sót és a szárított virágot, és már tekerhetjük is! :-) Ha nincs borsőrlőnk, akkor a szárított virágokat kávédarálón vagy mozsárban őröljük rusztikusra (nem kell egészen porrá aprítani). Keverjük össze apró szemcsés tengeri vagy Himalaya sóval, majd tegyük sótartóba.

Az így elkészített virágsót tehetjük salátára, gombára, húsokra, grillételekre, pirítósra, bundás kenyérre, de akár egy sima szendvicsre is.

A kívül-belül gyulladáscsökkentő hatású körömvirágot akár magunknak is termeszthetjük, mert nemcsak egészséges, de szép dísze is lehet kertünknek. Szinte magától nő; miután egyszer elültettük, szépen elszórja a magjait, és következő évben ismét virít. Gyönyörű aranysárga virágai jókedvre derítenek, és mivel hónapokon keresztül virágzik, folyamatosan lehet szüretelni és szárítani.

 

Szerkesztette:Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. júniusi (107.) számában

 

Forrás: http://anapfenyillata.cafeblog.huhttp://ritmusakonyhaban.blog.hu