Itt a december: indul a karbon-lábnyom csökkentés

A 6. E.ON EnergiaKözösségek évad hagyományos megtakarítási verseny része hivatalosan is elkezdődött, december első hetében a közösségek megtették az első óraleolvasást. Az ország számos részén szerveződtek csapatok idén is, több mint 20 közösség szállt versenybe.

Az idei évadban is örülhetünk visszatérő, többszörös koordinátoroknak, de nagyobb részben újonnan szerveződő közösségek neveztek be a háztartászöldítő versenybe.

A közösségeket vezető klíma-koordinátorok november folyamán összeszervezték csapataikat, begyűjtötték a mérésekhez szükséges referencia adatokat, és december első hetében megejtették a legelső óraleolvasásokat is a csapatok.

A verseny során – szokás szerint – a mérőórák rendszeres, legalább havonta történő leolvasása mellett a résztvevők három kreatív kihívásban is megméretethetik magukat.

Az első feladat már kiírásra is került: ennek keretében minden családnak, háztartásnak ki kell töltenie egy energia-felmérést otthonára vonatkozóan, azzal a céllal, hogy a résztvevők megismerjék saját adottságaikat, és kiderítsék, mik azok a fő terültek, amikben már jók és környezettudatosak, és melyek azok, amiken változtatniuk kell a megtakarítás - és a fenntarthatóbb, kis karbon-lábnyomos életmód - érdekében. (A háztartási energia-auditot bárki kitöltheti, a versenyben való részvételtől függetlenül.)

Az első feladat, hogy ösztönözze az együttműködését is, tartalmaz egy közösségi részt, aminek keretében a résztvevőknek fel kell mérniük, hogy mik legtöbbet fogyasztó, igazi „energiazabálók”, illetve hogy mik az „energiamatuzsálemek”, vagyis a legidősebb árammal működő eszközök az egyes EnergiaKözösségekben.

 

Összefoglaló: Szőllőssy Anita, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. decemberi (117.) számában

 

 

 

Képek forrása: GreenDependent ©