Hatékony és Föld-barát rovarirtó házilag

Aki kertészkedik, időről időre szembesül azzal, hogy a veteményeskert egy sor rovarkártevő számára egyet jelent a terített asztallal. Levéltetvek, poloskák, atkák, molylepkék bukkanhatnak fel egyik napról a másikra, és tehetik részben vagy teljesen tönkre munkánk gyümölcsét (vagy zöldségét). Ha úgy szeretnénk védekezni ellenük, hogy közben a környezetünkben (és magunkban) sem teszünk kárt erős kemikáliák alkalmazásával, próbáljuk ki az alábbi, egyszerűen elkészíthető szereket!

1. Olajos spray

A növényi olaj és szappan keveréke jó szolgálatot tehet bizonyos levéltetvek, atkák, tripszek stb. ellen. Keverjünk össze 3 dl növényi olajat 1 teáskanál lereszelt vagy folyékony szappannal, és alaposan rázzuk össze. Az elegyből adjunk 2 teáskanálnyit 1 liter vízhez, majd alapos összerázás után permetezzük közvetlenül a fertőzött növényre. Az olajréteg befedi a rovarok testét, és hatékonyan gátolja a légzésüket, így gyakorlatilag megfulladnak.

2. Szappanos spray

Az olajos oldathoz hasonlóan készíthetünk szappanos oldalot is, ami szintén hatékony levéltetű, atka, molytetű, bogarak ellen. Keverjünk össze 1,5 teáskanálnyi folyékony szappant 1 liter vízzel, és a keveréket permetezzük közvetlenül a növényre.

3. Neem olajos növényvédőszer

A trópusi neem fa magjából kivont olaj erős természetes rovarölőszer, mely a rovarok teljes életciklusa (kifejlett egyed, lárva, pete) alatt képes hormonálisan blokkolni a károsítókat, ezért kiváló eszköz az ökológiai szemléletű kertészkedésben. Biológiailag lebomló, és nincs káros hatással a háziállatokra, madarakra, halakra és egyéb vadon élő állatra. Számos kerti kártevő ellen bevethető, emellett természetes gombaölő hatása is bizonyított.

Használatakor kövessük a dobozon levő használati utasítást, vagy készíthetünk egy alapkeveréket is: 2 teáskanál neem olajat és 1 teáskanál folyékony szappant oldjunk fel 1 liter vízben, majd permetezzük ki a fertőzött növényekre. Ezt használhatjuk megelőző szerként is a gyakran károsított növények esetén.

4. Kovaföld

A fosszilis algákból álló üledékes kőzet, a kovaföld nem vegyi úton, hanem nagyon erős abszorpciós hatása által lép kapcsolatba a rovarokkal, szó szerint „kiszárítva” őket.

Alkalmazása: egyszerűen szórjuk körbe a védeni kívánt növényt, így a kovaföld segít meggátolni a kártékony, invazív csigák (pl. spanyol csiga) közlekedését. Mivel ez egy száraz anyag, minden nagyobb eső után újra kell alkalmazni.

5. Fokhagymás rovarirtó spray

A fokhagyma valójában nem rovarölő, inkább rovarriasztó szer intenzív illatának, aromájának köszönhetően, mindenesetre nagyon hatékony eszköz a rovarok ellen. Az oldathoz vegyünk 2 egész fej (nem 2 gerezd!) fokhagymát, aprítsuk össze egy kis vízzel (pl. aprítógépben), majd egészítsük ki a folyadék mennyiségét egy literre. A keveréket fedjük le egy éjszakára, majd másnap adjunk hozzá 1,5 dl növényi olajat, 1 teáskanálnyi folyékony szappant, és alaposan rázzuk össze. Ebből a tömény oldatból többszöri alkalommal is permetezhetünk; egy-egy alkalommal tegyünk 3 dl oldatot 1liter vízhez, és permetezzük le vele a növényeket.

6. Csilipaprikás rovarölő spray

A fokhagymához hasonlóan a csilipaprika spray is nagyszerű természetes rovarriasztó szer, amely készíthető friss erőspaprikából, vagy őrölt csilipaprikából. Elkészítése: keverjünk össze 1 teáskanálnyi csiliport 1 liter vízzel és pár csepp folyékony szappannal. Ezt az oldatot közvetlenül, további higítás nélkül permetezhetjük a növényekre. Friss paprika esetén 1 dl aprított csilipaprikát 2 dl vízzel daráljunk össze, majd 1 liter vizet adjunk hozzá és melegítsük forráspontig. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le a paprikadarabokat, adjunk hozzá pár csepp folyékony szappant és már permetezhetünk is vele (permetezéskor mindenképp viseljünk kesztyűt és védőszemüveget!)

7. Hagymás-papikás rovarirtószer

Vegyünk 1 egész fej fokhagymát, egy kisebb vöröshagymát és 1 teáskanál őrölt cayenne paprikát, jól turmixoljuk össze, és áztassuk be egy órára. Szűrjük le, adjunk hozzá 1 teáskanál folyékony szappant, és jól keverjük össze. A szert higítás nélkül alkalmazhatjuk a levél színén és fonákján egyaránt, a megmaradt szer pedig egy hétig eláll a hűtőszekrényben.

8. Paradicsomlevél mint természetes rovarölőszer

Bármilyen meglepő is, a paradicsom leveléből készített spray is hatásos a benne található tomatin nevű alkaloidának köszönhetően, és hatásos pl. levéltetű ellen. Aprítsunk fel kb. két bögrényi paradicsomlevelet (ehhez használjuk pl. az eltávolított kacshajtásokat, vagy legalsó hajtásokat), áztassuk be egy éjszakára 1 liter vízbe. Szűrjük le az oldatot, és higítás nélkül permetezzük a növényekre.

Fontos: tűző napsütésben ne permetezzünk, inkább a kora reggeli vagy kora esti órákra időzítsük ezt a növényvédelmi tevékenységet. Hangsúlyozzuk, hogy a fenti, természetes növényvédőszereket is nagy körültekintéssel, átgondoltan, megfelelő dózisban kell alkalmazni.

Ezek az egyszerűen elkészíthető és hatásos növényvédő szerek úgy védelmezik kerti növényeinket, hogy közben a helyi ökoszisztémát – a károsító rovaron túli egyéb rovarokat, talajlakó baktériumokat, madarakat, méheket – nem károsítják, ami a legtöbb vegyi úton előállított növényvédő szerről sajnos nem mondható el.

További olvasnivaló: Biológiai növényvédelem a konyhakertben

 

Fordítás és összefoglaló: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. májusi (119.) számában

 

 

Forrás: https://www.treehugger.com

Képek forrása: https://www.edenkert.hu, https://hu.pinterest.com, https://kuffer.hu