A grillkolbászon innen és túl – receptek kerti partihoz

Ha nyár, akkor kerti partik, szabadtéri sütögetés, grillezés… A grillezés sokak számára egyet jelent a grillkolbászok és különféle pácolt húsok grillrácson, vagy nyárson ropogósra sütésével. Ennél azonban jóval tágabb körben gondolkodhatunk, ha az épp aktuális „sütnivalónkat” igyekszünk beszerezni a következő grillezéshez.

Hús helyett…

Grillezett gomba – a gomba (pl. fehér vagy barna csiperke) kiválóan grillezhető, sokféleképpen fűszerezhető, húsevők és vegetáriánusok által egyaránt kedvelt étel. Némi hagymával, sajttal és bármiféle, általunk kedvelt zöldséggel és szósszal nagyon ízletes, például egy hamburgerzsemlében.

Hús helyett továbbá grillezhetünk vörösboros páclében áztatott búzahúst, szója szeletet vagy tofut, illetve padlizsánt, paprikát, csöves kukoricát, vagy tököt. Vagy mindezeket tetszőleges kombinációban feltűzhetjük egy fa vagy fémpálcára, és már süthetjük is saslik-nyársakat.

Sokak nagy nyári kedvence a rendkívül változatosan elkészíthető cukkini. ITT egy balzsamecetes grillezett cukkini receptet ajánlunk, ami garantált siker lehet vendégeink körében, akár hús helyett, akár köretként kínáljuk.

Ha tábortűzön történik a sütögetés, egyszerű és nagyszerű étel lehet a hamuban sült krumpli is, amit kókuszzsírba kevert szendvicsporral vagy fűszerekkel ehetünk.

 

Készíthetünk hummust, avokádó krémet, padlizsán krémet, vörös lencse krémet vagy egyéb növényi krémet is, amibe a szeletelt zöldségeket (uborka, répa, paprika, stb.) mártogathatjuk.

Frissítők és desszertek

A grillezéshez frissítőként készíthetünk ízesített vizet, vagy dinnyés italt; utóbbit biztosan mindenki értékelni fogja a legforróbb kánikulában.

Végül pedig, ha egy kis édességre vágyunk, jó tudni, hogy nem csak sós, hanem édes ételeket is bátran grillezhetünk. Biztosan mindenki megnyalja mind a tíz ujját, ha megkóstolja az alábbi, enyhén karamellizált, fahéjas grillezett barackot, melyhez mindössze egy kevésre cukorral és fahéjjal kell megszórni a félbevágott, kimagozott barackokat, és már mehet is a grillrácsra.

 

Fordította és szerkesztette: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. júniusi (107.) számában.

 

 

Forrás és további ötletek: https://www.treehugger.com, http://zoldella.blog.hu