"Felelős együttműködés" díjat nyert a program

Az E.ON és a GreenDependent Intézet immár 5 éve futó, a fenntartható jövőért indított "E.ON EnergiaKözösségek" programja elismerést kapott a CSR Hungary Díj 2018 átadóján. A program megnyerte a „Felelős együttműködés” kategória díját.

Az "E.ON EnergiaKözösségek" címmel meghirdetett megtakarítási program és verseny 5-10 családból álló kis közösségek számára tűzte ki célul, hogy legalább 9 százalékos energiamegtakarítást érjenek el egyszerű módszerekkel. A fenntartható fejlődéssel foglalkozó GreenDependent Intézettel közösen szervezett programhoz a kezdetek óta 166 közösség, így közel 800 háztartás csatlakozott vállalkozva arra, hogy csupán a viselkedésük megváltoztatásával energiát takarítsanak meg. Így tesznek közösen barátaikkal, családjukkal, kollegáikkal egy fenntarthatóbb jövőért. A kezdeményezést a CSR Hungary Díj 2018 zsűrije a „Felelős együttműködés” kategóriában találta a legjobbnak.

Számunkra nagyon fontos az E.ON EnergiaKözösségek program: egyrészt, mivel a lakosságot mozgósítjuk a klímaváltozás enyhítése és a felelős erőforrás-használat érdekében, közösségi alapon, új normákat teremtve. Másrészt, mivel a program egy vállalat és egy nonprofit kutató szervezet együttműködésében valósul meg immáron 5 éve. Hisszük, hogy az ilyen együttműködések nélkülözhetetlenek a mai társadalmi problémák megoldásában” -  mondta a díj kapcsán Vadovics Edina, a GreenDependent Intézet szakmai vezetője.

„A modern energia világ új értékeket, új irányokat jelöl ki mindannyiunk számára, a fenntarthatóság, az „okos” megoldások használata, az energiaközösségek kialakulása, az új ügyfél- és technológiai megoldások, valamint a fiatal generációk bevonása a fenntartható jövő alakításába mind a jelen részei már. Büszkék vagyunk arra, hogy együtt milyen sok jó eredményt lehet elérni és bátorítjuk az intézményeket, közösségeket, családokat és gyerekeket arra, hogy a jövő évben is csatlakozzanak egy fenntartható jövő építéséhez” – mondta a díjátadó kapcsán Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. Igazgatóságának tagja.

Az E.ON EnergiaKözösségek jelentősége különösen fontos most, amikor nagy port kavart és sok beszélgetést kezdeményezett az IPCC (az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete) jelentése. "A jelentésében az IPCC megállapítja: mindannyiunk érdeke, hogy a globális felmelegedést az ipari forradalom előtti szinthez képest 1,5 Celsius fokon belül tartsuk a Párizsi Klímamegállapodás szellemében. Mivel ma már egy fokos globális felmelegedésnél tartunk, sürgősen cselekednünk kell. Ha a jelen ütemben növekednek a globális üvegházgáz-kibocsátások, a 1,5 fokos küszöböt alig 20 év múlva túllépnénk." Ezért minden szinten cselekvésre van szükség. Az EnergiaKözösségek program kapcsán az E.ON EnergiaKözösségek program szervezői mindenkit arra bíztatnak, hogy kezdje el már ma a változást energiaigényének és - fogyasztásának átgondolásával, szokásainak megváltoztatásával. A program ebben számos eszközzel, tippel, módszerrel, és szintén nagyon fontos, közösségek szervezésével segít - hiszen együtt könnyebb változtatni!

Ha valaki még szívesen csatlakozna, keresse a GreenDependent munkatársait az info@energiakozossegek.hu címen.

További információk:

 

Összefoglaló: Vadovics Kristóf, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. decemberi (111.) számában.