Digitális méregtelenítés – szabaduljunk meg a képernyőktől

„Ahogy a napjainkat töltjük, úgy telik az életünk is.”

(Annie Dillard)

A digitális függőségben sokan már többet nézelődnek a neten, mint amennyit alszanak, esetleg több időt szánnak a telefonjaikra, mint a párjukra, családjukra. Egy brit piackutatás szerint az átlag okostelefon-használó 221-szer néz rá a telefonjára naponta… Nem csak az áramfogyasztásunk nő az állandó monitorbámulással, hanem a stressz-szintünk, és a mozgásszegény életmódból eredő egészségügyi kockázatok is.

 

1. Szánjuk rá magunkat egy digitális méregtelenítésre.

Jelöljünk ki egy teljes napot, amikor semmire és semmilyen eszközzel nem használjuk az internetet: nincs emailezés, nincs Netflix vagy Instagram. Helyette ott van a család, a könyvek, magazinok, testmozgás, kipróbálandó receptek, társasjátékok, hobbik.

 

2. Kapcsoljuk ki a wi-fi funkciót a fényképezőgépen, és használjuk úgy a gépet, mintha 1995 lenne.

Legyen a kamera tényleg csak kamera, jelzőhangok nélkül. Merüljünk el a lefotózni kívánt témában, és élvezzük, hogy nem kell a fényképezőgép jelzéseit lesni. Ne megosztásra örökítsük meg a pillanatokat – őrizzük meg őket magunknak.

 

3. Ne a hálószobában tartsuk az okostelefont.

A legtöbben a telefonjuk mellett alszanak, mert ébresztőórának is azt használják. Vegyünk inkább egy olcsó ébresztőt, és egy másik helyiségben tegyük töltőre a telefont. Felkeléskor, és a nap végén is adjunk magunknak minimum egy képernyőmentes órát. A reggel és az este szent és sérthetetlen - az egész napunk függ attól, hogy hogyan ébredtünk, és milyen volt az éjszakai pihenésünk. Használjuk bölcsen az időt.

 

4. Kíméljük magunkat az értesítésektől.

Az okostelefonok állandó jelleggel pittyegnek, villognak, rezegnek – és az őrületbe kergetik a használóikat. Kapcsoljuk ki az értesítőfunkciókat. Igen: minden egyes értesítést.

Vegyük vissza az irányítást az életünk felett.

 

 

5. Gondoljuk át, mi az, ami tényleg fontos?

Mi az, ami a világon a leginkább motivál és mozgat bennünket? Elég nagy az esélye, hogy nem a világháló. Vegyük sorra ezeket a dolgokat, írjuk le őket, és ezekre koncentráljunk.

 

 

Forrás: http://www.treehugger.com

Képek forrása: http://www.wisebread.com/ http://www.itstimetologoff.com/, http://www.itstimetologoff.com/ http://slowblog.blog.hu/