“Nehéz napok” zöldebben

A környezettudatos gondolkodásmód az életünk minden területét „átnézetteti” velünk, és nem áll meg a kérdőjelekkel a fürdőszoba vagy wc-ajtónál sem. Előbb-utóbb felmerül a wc-papír probléma (fehérített? illatos? sokrétegű?), a szappankérdés (inkább legyen természetes alapanyagú), a kozmetikai termékekkel kapcsolatos rengeteg megfontolásra érdemes szempont, és… az intim higiéniai termékek sem maradhatnak ki. A téma ugyan sokakat érint érzékenyen, de könnyű belátni: attól, hogy nem beszélünk róla, hogy milyen hatással van a környezetre és saját egészségünkre a rengeteg eldobásra kerülő szintetikus intim higiéniai termék, attól még a probléma ott van, és csendben halmozódik a hulladéklerakókban.

Ha azt gondoljuk, hogy a női higiéniai termékekből keletkező hulladék elenyésző, olvasgassunk statisztikákat: felmérések szerint egy átlagos nő 16 800 tampont és eldobható betétet használ élete során. Ugyanez kg-ban kb. 100-150kg-nyi tampon, betét, tisztasági betét, applikátor és mindezek csomagolása. Szorozva az említett termékeket használó nők százmillióival.

Számos okunk van rá, hogy ne az eldobható higiéniai termékeket válasszuk: a tampon- és betétgyárak felesleges hulladékot és hatalmas profitot termelnek, mindezt a környezet és sok millió nő egészségének kárára. Az alábbi négy pontban azokat a megoldásokat gyűjtöttük össze, amelyekkel enyhíthetjük a problémát, és rendet tehetünk intim kérdésekben a saját házunk táján:)

1. Kompromisszum a kényelmesebbeknek
Mindig lesznek, akik bár szeretnének környezettudatosabban és egészségesebben élni, nem hajlandóak lemondani a megszokott kényelmükről, vagy inkább: nem szeretnének extra kényelmetlenségeket felvállalni az intim dolgaik terén.

Ha úgy érezzük, nem tudunk lemondani az eldobható termékekről, de szeretnénk minimalizálni a környezeti hatást és csökkenteni az eldobható higiéniai termékekben rejlő lehetséges egészségügyi kockázatokat, fontoljuk meg a következőket:

  • Vegyünk applikátormentes tampont – ez nyilván zöldebb, mert nem kell hozzá legyártani a polietilén applikátort, azaz jóval kevesebb a hulladék.
  • Keressünk fehérítés nélküli termékeket. A klórral való fehérítési folyamat során egy dioxin nevű vegyület keletkezik, és sajnos a termékbe is jut belőle. A dioxin pedig az egyik legveszélyesebb, rákkeltő ipari melléktermék.
  • Használjunk organikus tampont vagy betétet! Ezek a termékek bio – GMO és növényvédő szerektől mentes - pamutból készülnek és egyrészt környezetkímélőek, mert biológiailag lebomlóak, másrészt egészségesebbek is a hagyományos termékeknél (nem tartalmaznak műanyagot, hipoallergének, gyártásukkor klórt, illetve káros anyagokat nem használnak). Hátrányuk, hogy egyelőre drágábbak is és a beszerzésük is macerásabb.
  • Szerezzünk be többféle méretű és nedvszívóképességű terméket és használjuk a vérzés intenzitásának megfelelő legkisebb nedvszívó képességűt.


2. Újrahasználható, mosható tampon

Szokatlan, de kiváló alternatívája a hagyományos tamponnak a tengeri szivacs tampon, amely pontosan úgy működik, mint a szintetikus termék. Előnye, hogy használatával jelentősen csökken a fertőzések veszélye, a szivacs pedig rugalmas, így bármikor eltávolítható, kimosható, és újrahasználható. Megfelelő tisztán- és karbantartás esetén egy-egy szivacs 3 hónaptól akár 3 évig is használható marad.
Hátránya, hogy a szivacs mosogatása, öblítése kissé körülményes és bizonyos helyeken, ld. munkahelyi, iskolai közös WC stb., szinte kivitelezhetetlen.

3. Mosható betétek

Ahogy a tamponok, a betétek csomagolásán sem tüntetik fel a gyártók, hogy a termék milyen anyagokat tartalmaz, pedig lenne érdekesség a listában bőven. Sokan szenvednek görcsöktől, fertőzéstől és kiütésektől a menstruáció során, és nem kapcsolják össze a kellemetlen tüneteket a műanyagot, agyonpermetezett pamutot, szintetikus vegyszereket, és káros ipari melléktermékeket tartalmazó higiéniai termékekkel. Kétség kívül egészségesebb és környezetbarátabb megoldás, ráadásul még költségkímélő is a mosható (öko)textil betét. Magas nedvszívóképességű anyagból készül és ragasztócsíkok helyett kapcsok tartják a helyén. Használni ugyanúgy kell, mint egy eldobható betétet, majd használat után kiöblíteni, kimosni. Hátránya, hogy ha nem otthon cseréljük, akkor a használt darabot elég bonyolult tárolni, amíg eljutunk a mosógépig.

4. Intimkehely

A latexből vagy orvosi szilikonból készült menstruációs tölcsér a betétek és tamponok alternatívája. A tamponhoz hasonlóan kell felhelyezni, majd a vérzés erősségétől függően néhány óránként üríteni, lemosni és fertőtleníteni. A hagyományos tamponokhoz képest akár dupla annyi ideig is bent tartható, és használata során nem kell tartani a tamponoknál előforduló, fehérített vagy szintetikus anyagok miatt jelentkező irritációtól. Árban 6-10 ezer forint körül van egy kehely, viszont az élettartama 10 év is lehet. Hátránya ugyanaz, mint a tengeri szivacs esetében.

Források:
http://www.treehugger.com/style/seven-ways-to-green-that-time-of-the-month.html
http://www.care2.com/greenliving/3-ways-to-green-your-period.html

Képek forrása: https://www.zoldbolt.hu/szepseg-es-egeszseg/higienia/noi-higienia/emilla-moshato-noi-intimbetetek.html, https://ridikul.hu/2016/09/17/betet-es-tampon-helyett-itt-az-intimkehely/, https://sporolok.blog.hu/2013/04/08/hogyan_lehet_sokkal_olcsobb_a_havid_noi_szakasz


A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 77. száma