Walesi napelemfarm: az „Év közösségi megújuló projektje” egy szénbánya fölött

A walesi Gower városában működő Gower Regeneration Ltd. nyerte el idén az „Év közösségi megújuló energia projektje” díjat. Az angol Renewable Energy Association (Megújuló Energia Szövetség) által évenként meghirdetett díjat az az angol vagy walesi közösség kapja, amely az adott évben a legjobb fenntartható energiás projektet kezdeményezte.


Wales első közösségi tulajdonú napelemfarmján 3658 napelem található. A napelemfarmot egy régi szénbánya fölött, egy iskola közelében létesítették.

A napelemfarm 300 háztartás ellátására elegendő tiszta elektromos energiát termel. A teljes nyereséget – amely  a projekt 30 éves élettartamára vetítve több mint 500.000 angol font (kb. 170 millió Ft) – más öko-projektekbe, valamint a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos oktatásba forgatják majd vissza.

Több mint négyszázan vásároltak közösségi részvényt és nyertek ezáltal tagsági jogosultságot a vállalkozásban; a részvényeladásból befolyt összeg pedig meghaladta a 775.000 fontot. Várakozások szerint a befektetés éves megtérülése eléri majd az 5 %-ot. Ant Flanagan, a Gower Regeneration egyik alapító igazgatója így nyilatkozott: „Nagy megtiszteltetés számunkra egy ilyen rangos díj elnyerése, és hogy ezáltal felkerült a nevünk a többi híres és nagyszerű közösségi energiás projekt listájára. Szinte hihetetlen, mennyi ember és szervezet tett azért, hogy megvalósulhasson ez a beruházás. Sok projekt partner igen jelentős részt vállalt a megvalósításban.

Külön említést érdemel a Gower Power Co-op, a Gower Heritage Centre, a Juno Energy, az Energy Savings Trust, a Finance Wales és a Robert Owen Community Finance, amely szervezeteknek nagy-nagy köszönettel tartozunk, amiért közreműködtek a projekt végrehajtásában, nem beszélve az országos díj elnyeréséről. És természetesen nagy-nagy köszönet annak a több száz főnek, akik közösségi részvényt vásároltak.”

 

Fordítás: Király Andrea, GreenDependent

 

 

Forrás: https://www.thenews.coop/124121/sector/welsh-solar-farm-named-community-renewable-project-year/

Kép forrása: http://regengower.co.uk/wp-content/uploads/2017/05/Gower-Regen-solar-farm-826x464.jpg