Negyven katolikus intézmény vonja ki befektetéseit a fosszilis iparágból

Negyven katolikus intézmény – köztük olasz, belga, brit, ausztrál és dél-afrikai egyházi szervezetek – döntött úgy, hogy kivonja tőkéjét a fosszilis ágazatban érdekelt vállalatokból. A tőkekivonás várhatóan néhány év alatt zajlik majd le.

A szervezetek Ferenc pápa 2015-ös Laudato si’, azaz „Áldott légy” című, a közös otthon gondozása alcímű enciklikájára hivatkozva határoztak így. A pápa ebben a környezet védelmére buzdít, és hangsúlyozza, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben mennyire fontosak az olyan befektetések, melyek egy karbonsemleges gazdaság kialakítását hivatottak elősegíteni (további információ a környezetvédelmi enciklikáról a Kislábnyom hírlevél 69. és 74. számában).

A tőkekivonást támogató Katolikus Világmozgalom a Klímáért ügyvezető igazgatója, Tomas Insua szerint jól látható, hogy a fosszilis iparágból történő tőkekivonás egyre nagyobb arányú. A tőkekivonást végrehajtó 40 szervezet ezzel a lépéssel egyértelműen azt üzeni a kormányoknak és a fosszilis iparágban érdekelt cégeknek, hogy az üzleti modelljük nincs összhangban az éghajlat védelmével és egy fenntarthatóbb társadalom kialakításával. A katolikus klímavédelmi csoport jelentése szerint a szervezetek több, mint 5 billió dollár értékű fosszilis befektetés kivonására tettek vállalást.

A 40 intézmény közül sokan elismerték, hogy Ferenc pápa inspirálta őket a cselekvésre. Egy dél-afrikai katolikus szervezet nyilatkozata szerint a fosszilis befektetések megszüntetése az egyik módja annak, hogy megvalósuljanak a Laudato si’ enciklika tanításai. A német Bank für Kirche und Caritas nyilvánosan el szeretné határolni magát az olyan beruházásoktól, melyek a rendkívül szennyező fosszilis energiahordozókhoz (pl. szén, olajhomok és olajpala) kapcsolódnak, és más katolikus befektetőket is a tőkekivonási koalícióhoz való csatlakozásra buzdít. Egy ír egyházi szervezet pedig közölte, hogy az éghajlatváltozást mérséklő, fenntartható befektetésekbe kívánja helyezni a fosszilis beruházásokból kivont tőkéjét.

Domenico Sorrentino olasz püspök kifejtette, hogy a tőkekivonással Assisi Szent Ferenc példáját igyekeznek követni, aki nagy szeretettel viseltetett a teremtett világ iránt. „Az egyház, hallva a Föld és a szegények jajveszékelését, nem maradhat közömbös a küszöbön álló klímakatasztrófával szemben, mely igazságtalan módon sokkal jobban sújtja a szegényeket és a sérülékeny közösségeket. Az egyház tenni akar azért, hogy sikerüljön felülkerekedni egy olyan gazdasági és energetikai rendszeren, mely nagymértékben rombolja közös otthonunkat. A teremtett világ gondozásához egységre, eltökéltségre, megosztásra és imádságra van szükség” – fogalmazott a püspök.

 

Fordítás és összefoglaló: Király Andrea, GreenDependent

Források:

http://www.catholicherald.co.uk/news/2017/10/04/40-catholic-institutions-to-divest-from-fossil-fuels-citing-laudato-si/

https://www.theguardian.com/environment/2017/oct/03/catholic-church-to-make-record-divestment-from-fossil-fuels

A fosszilis ágazatban történő befektetések megszüntetésében a katolikus egyházon kívül egyéb szervezetek is aktívan részt vesznek, például: