Magyar jó példa, angol hírlevélben: Átalakuló Wekerle

A Kislábnyom projekt klímakoordinátorai biztos emlékeznek, hogy megnéztük együtt az Átalakulásban (vagy angolul: In Transition) c. filmet, ami azt mutatja be, hogy miért és hogyan indult az „Átalakuló városok” (transition towns) mozgalom. Az olajcsúcs és a klímaváltozás együttes nyomásának hatására az Egyesült Királyság, Írország és néhány más hely úttörő közösségei összehangolt és közös erőfeszítéseket tesznek arra, hogy csökkentsék szén(vagy karbon)-lábnyomukat és hogy kifejlesszék, megerősítsék képességeiket, amelyekkel fel tudnak készülni arra az alapvető változásra, amelyet az olajcsúcs és a klímaváltozás hoz majd társadalmunkban.

Magyarországon az első átalakuló város(rész) kezdeményezés Budapesten, a Wekerle-telepen indult, ahol a helyi lakosok fogtak össze, és kezdték lassan, lépésről-lépésre átalakítani életüket, fejleszteni közösségüket. Hogy mit jelent ez? Többek között a következőket csinálják:

  • Nyílászáró szigetelési program háztartások számára,
  • Kertbarát kör: a konyhakert és a közösségi kert népszerűsítése,
  • Közösségi programok: családi zöld szombat, bringa bazár, zöld hajtás esték, kör-kötő-kör…

3 éve indult a kezdeményezés, nemrég regisztrálták hivatalosan is magukat az „átalakuló kezdeményezések” közé, és saját elmondásuk alapján még nagyon sok mindent kell tenniük, hogy az „átalakuló város” státuszt megkaphassák…

 

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2011. februári (15.) számában

 

 

Források és további információk:

Az angol hírlevél: http://www.transitionnetwork.org/news/2011-02-02/january-round-whats-happening-transition (Utolsó elérés: 2011.02.11)

Klímabarát és emberbarát Wekerle: http://lmv.hu/atalakulo-varosok/projektek/wekerle/kezdette (Utolsó elérés: 2011.02.11) és

Az Átalakulásban c. film: http://lmv.hu/taxonomy/term/5555 (Utolsó elérés: 2011.02.11)