Sok éve először későbbre tolódott az Ökológiai Túllövés Napja!

Idén, sok év után először, nem a tavalyinál (júl. 29.) korábban, hanem több mint 3 héttel később, augusztus 22-én lesz a „Ökológiai Túllövés Napja” (Earth Overshoot Day).

Hogy mit jelent a Túllövés Napja? Eddig a napig merítjük ki a természet biokapacitását – azaz az ökoszisztémák által biztosított és egy teljes év alatt megújított erőforrásokat.Így az év fennmaradó részében már túlhasználunk, kizsákmányoljuk az ökoszisztémákat, rontjuk azon képességüket, hogy megújuljanak, és így fokozatosan feléljük saját jövőnket.

Hogy minek köszönhető idén ez a 9,3%-os csökkenés? Leginkább a világjárvány kapcsán kialakult helyzetnek. Elsősorban az erdőkhöz kapcsolódó ökoszisztéma szolgáltatásokból használtunk kevesebbet, mint az előző évben (-8,4%), és a fosszilis erőforrásokból is kevesebb fogyott (-14,5%).

 

A jó hír ellenére így is 1,6 Föld bolygónak megfelelő erőforrást használunk, tehát fontos, hogy minél többen éljünk kislábnyomon!

A Global Footprint Network már évek óta azon dolgozik, hogy minél későbbre tolódjon a Túllövés Napja; az ehhez kapcsolódó kampányához a GreenDependent Intézet is csatlakozott – idén immár negyedik alkalommal. Az @EnergiaKozossegek, valamint a @Kislábnyom - Small Footprint közösségi oldalakon ahhoz kapunk ötleteket, hogyan csökkenthető az egyéni ökolábnyom, s hogy ilyen módon, hogyan tolható későbbre a Túllövés Napjának dátuma.

A #MoveTheDate hashtagre rákeresve pedig számos további motiváló ötletet, jó példát találhatunk ezzel kapcsolatban. Ne feledjük: annak érdekében, hogy az Ökológiai Túllövés Napjának dátumát későbbre toljuk, mindannyian nagyon sok mindent tehetünk; minden kis és nagy lépés számít!

 

További olvasnivaló:

 

Ha kérdésed van, keress minket az info[@]greendependent.org címen!