Önkéntes egyszerűség - egy a kislábnyomos életfilozófiák közül

Az önkéntes egyszerűség (vagy tudatosan egyszerű életmód) legfőbb jellemzője, hogy csak annyit fogyasztunk, amennyi életünk fenntartásához szükséges. Azok, akik ezt az életmódot választják, különböző személyes okok miatt teszik ezt: mert növelni szeretnék a családjukkal, barátaikkal, szeretteikkel eltöltött ún. “minőségi” időt; hogy csökkentsék öko-lábnyomukat; hogy tegyenek a világban létező egyenlőtlenség ellen; mert stressz-mentesebb életet szeretnének élni; hogy egészségesebben éljenek; mert vallásuk, politikai és/vagy személyes meggyőződésük erre ösztönzi őket...

 

 

Az egyszerű életmódot választók tipikusan arra törekednek, hogy megszabaduljanak és megtisztítsák életüket a materialista, fogyasztói társadalom elvárásaitól. Fontosabb számukra a személyes függetlenség (és sok esetben a közösségépítés), mint az anyagi növekedés, amely meggyőződésük szerint gyakran akadályozza személyi fejlődésünket és elégedetlenné tesz minket.

 

Fontos, hogy az önkéntes egyszerűség nem aszkétizmust, vagy szegénységet jelent, hanem tudatos, aktív döntést arról, hogy mi és mennyi „elegendő” számunkra. Ennek megfelelően az életmód követői nagyon sokféle megoldást választanak életük egyszerűbbé tételéhez – ami közös bennük, hogy kevesebb anyagi fogyasztásra és magasabb életminőségre törekszenek:

  • elhatározás, hogy kevesebbet dolgoznak, és így kevesebb bevételük (de több idejük!) lesz;
  • kevésbé jól fizető, de nagyobb személyes elégedettséget jelentő munkát, hivatást választanak;
  • úgy döntenek, hogy kisebb otthonba és/vagy vidékre költöznek;
  • elkezdenek kertészkedni, földet művelni;
  • áttérnek az autó-mentes életmódra;
  • több önkéntes munkát és tevékenységet vállalnak, aktívabbá válnak közösségükben;
  • tudatosan törekednek arra, hogy csökkentsék fogyasztásukat, újra-használjanak és megjavítsák az elromlott dolgaikat ahelyett, hogy újakat vásárolnának.

A tudatosan egyszerű életmódnak ismert követői voltak és vannak: például Epikurosz, Assziszi Szt. Ferenc, Leo Tolstoy, Rabindranath Tagore, Albert Sweitzer, Gandhi, Henry David Thoreau, és E.F. Schumacher.

Elgondolkodtató, hogy különböző felmérések szerint egyre többen választják a tudatosan egyszerűbb életmódot: Ausztráliában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a lakosság kb. 25%-a egyszerűsíti életmódját.

További olvasnivaló az önkéntes egyszerűségről (magyarul):

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/viragzik-onkentes-egyszeruseg-mozgalom

Az önkéntes egyszerűségről bővebben angolul: http://en.wikipedia.org/wiki/Simple_living

Összefoglaló angol nyelvű honlapot a Kislábnyom hírlevél 42. számában (ld. Hasznos, érdekes honlapok rovat) mutattunk be: http://www.simplerway.org

Képek forrása: tinyhouseelistings.com, calcuttaherald.wordpress.com

A cikk forrása a Kislábnyom Hírlevél 49. száma.

Az írás ITT letölthető.