- Friss Hírek
- A lábnyomról / kislábnyomról
- Rezsicsökkentés gyorstalpaló
- Erdő is, Energia is
- Másfélfokos életmód
- Másfélfokos blog
- Kislábnyomos életmód
- Kislábnyomos életmód - gyűjtemény
- Kislábnyomos életmód - videók
- Kislábnyom tippek
- Kislábnyom tippek - gyűjtemény
- Kislábnyom Hírek
- Érdemes rápillantani
- Szezonális szemezgető
- Igazságosság ökológiai korlátok közt
- EnergiaKözösségek
- Közösségi Energia - Gyűjtemény
- Hasznos eszközök
- Letölthető anyagok
- Kislábnyom Hírlevelek
Klímabarát, energia-, víz- és hőtakarékos főzés?!
Egy-két tipp a Vadovics háztartásból
Hááát, a leginkább ilyen (klímabarát, energia-, víz- és hőtakarékos) ételek a nyers, szezonális, helyi, bio és saját kerti összetevőkből készült saláták. De azért néha kell főzni-főzni is...
A mi kedvenc takarékos edényeink az emeletes lábos és a hőtárolós mindenféle edény (lábos, serpenyő). Mielőtt még azt mondaná valaki, hogy ezek nagyon drágák, hadd mondjam el, hogy mindkettő majd 28 éves, rozsdamentes acél, és még legalább ennyit velünk lesznek, és még meg is örökölhetik tőlünk... (hmmm, ez nem csak az edények tartósságától függ majd, sajnos..)
Egy könnyű forró-nyári ebéd vagy vacsi elkészülhet az emeletes edényben:
- alul krumpli, felül zöldbab párolódik, a bab még hamarabb is elkészül, de ez nem gond, levesszük azt a "szintet"... és elkészíthetjük a babsalit, amíg készre fő a krumpli;
- csak az edény aljába kell víz, úgy kb. 3-5 ujjnyi, párologni, nem kell, hogy ellepje a krumplit... így finomabb lesz (nem fő ki a vízbe az íz...), vitamindúsabb is...;
- egy platni elég, ugyanazzal az energiával mindkét étel megfő! És így kevésbé melegszik a lakás is...
Persze, ha mást ennénk, nem babot, pl. kukorica is "megfő" a krumpli felett... És nagyon ízletes lesz így nem is főve, inkább párolva... Vagy répa, vagy cukkini, vagy... ami épp van.
Ha krumplit, babot, és kukoricát is szeretnénk, vagy csak kukoricát, akkor bevethető a hőtárolós edény:
- ehhez csak addig kell energia, amíg a tetőn lévő hőmérő felmegy a "high"-ba (pár perc), aztán megfő "magától", extra energiabefektetés és hőtermelés nélkül az étel,
- szintén nagyon kevés vízre van szükség, max. 1 ujjnyira (fektetett ujj) az edény alján...!
- hőtárolós edényben húst is lehet sütni, hasonló elveken alapulva, extra zsiradék nélkül...!
És hogy ezek csak kicsi dolgok? Igen, kicsik, de egy energia-mértékletes, kislábnyomos életmód részei, össze kell rakni őket, és elterjeszteni...
Vadovics Edina és Vadovics Kristóf, GreenDependent
Képek: Vadovics Edina és Vadovics Kristóf ©
2022. július 26.