KAMPÁNY: Fosszilis bankok? Nem, kösz!

A fenntartható banki finanszírozásért és pénzügyekért küzdő BankTrack felhívást címzett a magánbankoknak: hagyjanak fel a fosszilis energia kitermelésében és felhasználásában érintett vállalkozások finanszírozásával. A felhívást a GreenDependent is aláírta és arra buzdítjuk olvasóinkat, tegyenek ők is ugyanígy!

„Mi, szervezetek és magánszemélyek a világ minden részéről, már most közvetlenül tapasztaljuk az éghajlatváltozás lakóhelyünkre és életünkre gyakorolt hatásait. Időjárási szélsőségek között élünk; tanúi vagyunk, ahogy az árvizek, viharok, aszályok és tüzek a közösségek és társadalmak széthullását, pusztulását okozzák; gyászoljuk mindazt, ami értékes számunkra és elvesztünk, s aggódunk gyermekeink jövőjéért” – kezdődik a kiáltvány, amelyhez a kampány honlapján lehet csatlakozni.

A bankszektornak ugyanis hatalmas szerepe, de egyúttal lehetősége is van az klímaválság hatással lévő energiaszektor konzerválásában vagy épp átalakításában. Míg azonban egyre nyilvánvalóbbak a klímaválság jelei, és ennek megfelelően világszerte egyre többen próbálnak tenni valamit a klímaváltozás legalább mérsékléséért (és kétségkívül vannak pozitív irányú folyamatok, elköteleződések a banki világban is), a legnagyobb pénzintézetek közül mindezidáig egyetlen egy sem határolta el magát a klímagyilkos iparágak pénzelésétől. 2016 és 2018 között egyedül 33 globális magánbank 1,9 billió USA dollárt (az egész Európai Unió 2018-as GDP-jének megfelelő összeget!) fektetett fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos projektekbe és cégekbe.

A kampány ezért azt sürgeti, a bankok nyilvánosan és egyértelműen ismerjék el: a klímakatasztrófa megállítása megköveteli a fosszilis energiahordozók kitermelésének és felhasználásának, valamint a fosszilis energiaipar támogatásának megszüntetését. A bankok legkésőbb a 2019. november 25-i ENSZ Klímacsúcsig bezárólag vállalják nyilvánosan, hogy felhagynak valamennyi új fosszilis energia kutatási, kitermelési és fosszilis alapú energiatermelési projekt finanszírozásával, s hogy hozzanak nyilvánosságra ütemtervet arra, hogyan építik le jelenlegi fosszilis iparági ügyfelüket!

További információ  és csatlakozás >>>

 

Az összefoglalót írta: Horváth Gergő, GreenDependent Intézet

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. novemberi (116.) számában

 

 

Forrás: Fossil Banks, No Thanks!

Képek forrása: BankTrack