Idén ismét július 29-re esik az Ökológiai Túllövés Napja

Idén az Ökológiai Túllövés Napja (Earth Overshoot Day) a tavalyi javuláshoz képest ismét július 29-ére esik – ahogy a pandémia előtt, 2019-ben is.

Ez az a nap, ameddig egy adott évben kimerítjük a természet biokapacitását – azaz az ökoszisztémák által biztosított és egy teljes év alatt megújított erőforrásokat. Így az év fennmaradó részében már túlhasználunk, kizsákmányolunk, és fokozatosan feléljük saját jövőnket. Jelen életvitelünk fenntartásához 1,7 Földre lenne szükségünk!

Tavaly a világjárvány miatt augusztus 22-re tolódott a Túllövés Napja. Elsősorban az erdőkhöz kapcsolódó ökoszisztéma szolgáltatásokból használtunk kevesebbet (-8,4%), és a fosszilis erőforrásokból is kevesebb fogyott (-14,5%) – de sajnos hamar visszazökkentünk a régi kerékvágásba…

Az ábrán zölddel az adott évben fogyasztható ökoszisztéma-szolgáltatások, pirossal a deficit:

 

Ha a bolygón mindenki úgy élne, mint egy átlag magyar állampolgár, már június 8-ig felélnénk az ezévben felhasználható erőforrásokat…

Mit tehet az emberiség, hogy minél későbbre toljuk a Túllövés Napját - azaz minél tovább tartsanak egy adott évben az életünkhöz szükséges ökoszisztéma-szolgáltatások, és legyen esélyük megújulni is?

8 napot nyernénk, ha 350 millió hektárnyi területet újraerdősítenénk.

13 napot jelentene, ha az élelmiszerhulladékot globálisan 50%-kal csökkentenénk.

17 napot jelentene, ha a húsfogyasztást sikerülne világszinten a felére csökkenteni.

További 32 nappal késleltetnék a túlfogyasztást, ha megelőznénk az élelmiszerpazarlást, ha az étrendünkben a növényeké lenne a főszerep, és ha az élelmet ökológiai gazdálkodással állítanánk elő.

És ha az ökológiai lábnyomunk legnagyobb részét kitevő karbon-lábnyomunkat redukálnánk a felére, 93 nappal, azaz 3 hónappal későbbre esne a Túllövés Napja!

Az ábrán az öt kulcsfontosságú terület, amely leginkább befolyásolja a hosszú távú hatásokat...

Konkrét cselekvési ötleteket találunk a Global Footprint Network #MoveTheDate térképén, amely a tudomány, természetvédelem, és oktatás területén kipróbált és alkalmazott, a túlfogyasztást és túlhasználatot mérséklő ötletek, gyakorlatok gyűjteménye.

Szerte a világból 675 megoldást találunk itt, ebből 8 magyarországi példát. A térképen szereplő hazai energiatakarékosságot, biodiverzitást segítő projektek közül több a GreenDependent közreműködésével valósult meg.

A térkép itt érhető el: https://movethedate.overshootday.org/