Hogyan lehet a fenntartható még fenntarthatóbb? Interjú Lébényi Annával, a VUUV Works megálmodójával

Lébényi Anna - a VUUV Works Ethical & Sustainable Craftsmanship megálmodója – néhány hónapja együttműködés reményében kereste meg a GreenDependentet, hogy a termékeinek szállítása során keletkező karbon-lábnyomot faültetéssel kompenzáljuk. Annával készült interjúnkból kiderül, milyen is egy fenntarthatóságra törekvő, kézműves mestereket tömörítő vállalkozás, és hogy hogyan is jön ide a faültetés…

Anna hozzáállását részben gyerekkori, természethez kötődő élményei határozzák meg, de főként a permakultúrával való megismerkedés volt az, ami igazán formálta a gondolkodását a fenntarthatóság témájában. Habár korábban is tisztában volt a klímaváltozás létezésével, folyamataival és kiváltó okaival, egy permakultúrás tanfolyamon való részvétel során tudatosult benne, hogy nem teljesen tehetetlen az ellene való küzdelemben. Ez indította el őt a változás útján!

Anna szemléletmódja természetesen nem csak magánemberként, vállalkozóként is szerepet kap. Meglátása szerint munkájuk során, vagyis azáltal, hogy tárgyakat alkotnak, kommunikálnak is vásárlóikkal. Az ő üzenetük azt közvetíti: „ha így csináljuk, jobb lesz, de nem csak nekünk, hanem mindenkinek.” Ezt biztosítja, hogy átláthatóan kommunikálnak vásárlóik felé mind a használt anyagok, mind a készítők tekintetében.

A VUUV Works különlegessége, hogy már-már akaratlanul is a fenntartható  ságot szolgálja, hiszen helyi kézműveseket fog össze, akik helyi alapanyagokkal dolgoznak. Természetesen ez nem csak szerencsés véletlen, ugyanis Annának, és a VUUV Works egész csapatának, kezdetektől fogva célja, hogy etikus és fenntartató módon dolgozzanak és működjenek együtt – egymással és a természettel.

Ez a törekvése komplex, nemcsak a termékek fenntarthatóságát célozza, hanem az egész folyamat során figyelembe veszi azt: az anyagok megválasztásától (pl.: újrahasznosított fonal, minősített biopamut) a megfelelő megmunkálási technikákon (pl.: növényi festés, kézikötés) át a csomagolásig (teljesen lebomló, komposztálható). Emellett pedig többen oktatják is szakmájukat, átadják tudásokat.

Mi sem bizonyítja jobban ezt a komplex látásmódot és megközelítést, mint az, hogy Anna azonnal felismerte, a kiszállítás igencsak környezetterhelő része a vállalkozásuknak.

Ezért kereste fel a GreenDependentet, hogy az együttműködés keretében megvalósuljon a megrendelt és kiszállított termékek karbon-lábnyomának kompenzációjához, mégpedig faültetéssel.

A faültetés is tudatos választás volt Anna részéről, hiszen ez átlátható, megfogható és letisztult módja a kompenzálásnak.

Miközben a rendszer kialakításán dolgozunk, néhány fát már el is ültettünk a VUUV Works számára a következő kiszállítások kompenzálására.

Annának persze már a jövőre való tekintettel is vannak tervei. Egyrészt folyamatosan kísérleteznek a különféle anyagokkal, természetes technikákkal. Emellett igyekeznek minél nagyobb teret engedni az erőszakmentes kommunikációnak és etikus marketingnek is. Ezen túl pedig szeretnék a kiszállításon túl a beszerzések szállítását is zöldíteni, illetve őszre is terveznek faültetést.

 

Összefoglaló: Szőllőssy Anita, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. májusi (119.) számában

 

 

Képek forrása: VUUV Works ©, GreenDependent ©