Erdő is, Energia is

Újabb hazai jó példát mutatunk be "Erdő is, Energia is" posztsorozatunkban, amelynek célja olyan gyakorlatok megismertetése és terjesztése, amelyekkel az erdő is megmarad és energia is jut mindenkinek! 

Lesz szó alternatív tüzelőanyagról, hatékony és olcsó kályháról, szigetelésről, az energiaigény csökkentéséről, közösségi programokról, szociális célú energiatermelésről stb.

A példákat a www.kislabnyom.hu oldalon is folyamatosan gyűjtjük és közzétesszük.

Posztsorozatunk a Facebook oldalunkon is követhető!

 

„Alacsonyabb energiaigény, kevesebb tűzifa/energia”

Az EnergiaKözösségek program célja, hogy segítse a családok, háztartások, kisközösségek energiatudatos életmódját, és népszerűsítse a karbon-szegény, zöld életmódot.

A 2016/2017-es évadban, a program történetében először egy mélyszegénységgel küzdő, hátrányos helyzetben lévő romatelepen is alakult egy olyan közösség, akik részt kívántak venni a versenyen.

A bagi romatelep 6 családja - a BAGázs Közhasznú Egyesület segítségével – úgy döntött, hogy megméretteti magát, és belevág egy új tanulási folyamatba, hogy csökkentsék az energiafogyasztásukat és környezettudatosabb életet éljenek. Az ő közösségük lett az első: 27%-kal sikerült csökkenteni az energiafogyasztásukat (pl. alacsonyabb beltéri hőmérséklet, bojler vízkőtelenítése).

Az ő példájukon is látszik, hogy szűkösebb körülmények között élve is nagy energiamegtakarítást lehet elérni a szokásaink megváltoztatásával, befektetés nélkül.

Fotó: A "Kerasz Khetane" (Csináljuk együtt) közösség tagjai a felkészítő képzésen

További információ ITT olvasható.