Brüsszel: csak lassan az 5G-vel!

A hetekben Magyarországra is megérkeztek az 5G, azaz az 5. generációs mobilkommunikációs hálózatok. Miközben a hazai mobilkommunikációs cégek egyelőre az első bázisállomások tesztelésénél tartanak és a téma egyelőre kevéssé keltette fel a közfigyelmet, a belga fővárost is magában foglaló Brüsszeli régió döntéshozói épp felfüggesztették a fejlesztési tervek végrehajtását.

A minden korábbinál hatékonyabb adatforgalmat lehetővé tévő, egy sor fejlesztés (így például az okos városok és okos otthonok elterjedése) szempontjából kulcsszerepet játszó, gigabites sebességre képes, magas-frekvenciás 5G-s mobilkommunikációs hálózatok a már most is működő 2-, 3- és 4G-s hálózatokkal párhuzamosan építik ki világszerte. A megnövekedett adatforgalom azonban fokozódó elektromágneses sugárzással is jár majd, aminek az emberi egészségre gyakorolt hatása az 5G kritikusai szerint egyelőre nem kellően tisztázottak. Szerintük koránt sincs egyelőre bizonyítva, hogy a technológia kellően biztonságos és hogy nem károsítja az élő szervezeteket, így az emberi egészséget, miközben a rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzást az Egészségügyi Világszervezet már most is lehetséges rákkeltőként tartja számon.

Az ügyben folyamatban van egy tudósok által elindított, lassan százezer aláíróval bíró nemzetközi petíció. Ezen felül egy sor amerikai önkormányzat szabályozási eszközökkel korlátozza a hálózatok kiépítését, az oregoni Portland pedig közgyűlési határozatban követelte a közelmúltban a Szövetségi Kommunikációs Bizottságtól, hogy vizsgálja felül és hozza nyilvánosságra az 5G-s sugárzás egészségügyi és környezetvédelmi hatásaival kapcsolatos vizsgálatait.

Világszinten Belgium az első jelentősebb város, ahol adminisztratív okok miatt akadt meg az 5G-s hálózat kiépítése, jóllehet, korábban még épp, hogy elsőként kívánt 5G-s lefedettségre szert tenni. A dolog szimbolikus jelentőséggel is bír: Brüsszel az EU nem hivatalos fővárosaként tette ezt, miközben az EU kiemelt fontosságot tulajdonít az 5G-s fejlesztéseknek (a hatályos EU-s elvárások szerint a tagállamoknak 2020-ig legalább egy jelentősebb, 2025-re viszont már valamennyi városban ki kell építeniük a az 5G-s lefedettséget).

A döntést a régiós kormányzat környezetvédelmi minisztere azzal indokolta, hogy a fejlesztés érdekében nem kívánják fellazítani a hatályos sugárzási határértékeket. Egy műszaki elemzés ugyanis rámutatott, az 5G-s hálózat fejlesztése nem lehetséges a Brüsszeli régióban jelenleg érvényben lévő – az Európai Unió által rögzített 28 volt/méteres határértékénél szigorúbb – 6 V/m-es határérték mellett. „Brüsszel polgárai nem kísérleti egerek, akiknek az egészségén nyerészkedni lehet. Nem hagyhatunk semmit sem kétségek között” – szögezte le, utalva ezzel az egészségügyi aggályokra, az elővigyázatosság elvének fontosságára és a döntéshozók felelősségére egyaránt.

 

Az összefoglalót írta: Horváth Gergő, GreenDependent Intézet

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. májusi (113.) számában

 

 

Forrás: The Brussels Time, TakeBackYourPower.net, HVG

Képek forrása: Pixabay, Swissinfo.ch