8 évesen a közösség javát szolgálva

Mindössze 8 éves az a mexikói kislány, aki találmányával nem csak elnyert egy rangos tudományos díjat, de számos alacsony jövedelmű családon is segít, hogy meglegyen a napi melegvíz ellátásuk.

A Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) díját most először kapta meg egy gyerek. Xóchitl Guadalupe Cruz egy olyan napenergiával működő vízmelegítő berendezést tervezett meg és készített el, mely csak újrahasznosított anyagokból áll. A fiatal tudós elmondása szerint napenergiával működő vízmelegítője egy tizenöt méter hosszú fekete öntözőcsőből, tíz feketére festett PET-palackból, műanyag kötöző drótból, falécekből, fekete nejlonból és újrahasznosított üvegtáblákból áll. „Egy rossz hűtő üvegajtajait használtam, hogy üvegházhatást idézzek elő” – magyarázta Xóchitl. Az eszköz azért is létfontosságú lehet a helyi családok számára, mert sokan annyira szegények, hogy nincs pénzük vízmelegítő berendezésre költeni, az egyetlen lehetőségük, hogy fával fűtsék fel a fürdéshez szükséges vizet. Így tehát Xóchitl találmánya nem csak meleg vizet biztosít közösségének, hanem a fakitermelés mennyiségét is csökkenti.

A család segítségével a tetőre szerelték fel a berendezést, ami tulajdonképpen egy napkollektorra hasonlít. Xóchitl még arra is ügyel, hogy mindig gyorsan fürödjön, így hagyva meleg vizet kis öccsének is.

Elképesztő, hogy valaki már ilyen fiatalon foglalkozik környezete szükségleteivel és felfedezi, hogy mivel tudná a leginkább segíteni azt. Nagy reménység lehet még a jövőben is!

 

Fordítás és összefoglaló: Varga Éva, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. áprilisi (112.) számában.

 

 

Forrás: https://www.wearelatinlive.com és http://latin-amerika.hu

Képek forrása: https://latinarepublic.com, https://www.scoopnest.com