13 ötlet ruhatárunk zöldítésére

Az öltözködés, a divat sokunknak önkifejezés, örömforrás vagy hobbi. A ruhaipar azonban igen komoly árat fizettet azokkal, akik a termékeit a legkevésbé sem élvezik: a környezettel, a klímával és a ruhákat gyártó emberekkel. A helyzeten változtatni kívánó petíciók aláírásán és a nagy divatmárkákhoz eljuttatott, változást sürgető vásárlói üzeneteken túl számos egyéb dolgot tehetünk „divatlábnyomunk” csökkentésére. Íme 13 ötlet a vásárlási szokások, a szekrénytartalom és a körülöttünk lévő világ megváltoztatására.

1. Vásároljunk használt ruhát – Miért vegyünk újat, ha van jó minőségű és jó árú használt is? A hagyományos turkálókban, jótékonysági boltokban, bolhapiacokon és online piactereken izgalmas dolgokat találhatunk!

2. Varrjunk, kössünk saját holmit – Semmi nem menőbb, mint saját készítésű ruhát hordani! Menjünk varrótanfolyamra, tanuljunk meg kötni a nagyitól, vagy nézzünk a neten ötletadó videókat. Anyagot szerezhetünk turkálóból és ha kitartóak vagyunk, utánajárhatunk bio és természetes anyagoknak is, ld. biopamut,  len, kender stb. Inspiráció az alkotáshoz itt.

3. Zöldítsük a ruhavásárlást – Keressünk olyan ruhamárkákat, amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek vagy kizárólag környezetbarát anyagokat és természetes ruhafestékeket használnak. Bár a nagyobb márkák között nem találunk teljesen méregmenteset, sok ruhatervező törekszik a zöldebb anyagok és eljárások alkalmazására. Az interneten számtalan ökodivat boltot találunk, akár Magyarországon is.

4. Szervezzünk ruhacserét – A ruhacsere az egyik legzöldebb módja a hulladékok csökkentésének, és a ruhatár költségmentes frissítésének. Hogyan zajlik egy ruhacsere, mik az előnyei? Ld. itt.

5. Vásároljunk klasszikus ruhákat és tartsuk szem előtt a minőséget – Ruházzunk be tartós, jó minőségű klasszikus, mindig divatos darabokba vagy vegyünk olyan ruhákat, amiket tényleg szeretünk. Ha ki is mennek a divatból, ne váljunk meg tőlük – a „letűnt” stílusok meglepően gyorsan visszatérnek! Vásárláskor ellenőrizzük a fontosabb varrásokat, cipzárt és gombokat, mert ezek a jellemzően gyenge pontok. Természetesen ez a cipőkre is érvényes, ld. mindig érdemes megnézni a cipőtalpalás minőségét.

6. Javítsuk meg, amit lehet – Ha vannak olyan holmijaink, amiket azért nem hordunk, mert leszakadt egy gombjuk, vagy fel kell hajtani a szárukat, rajta, álljunk neki az egyszerűbb javításoknak! Ha nem boldogulunk, vagy komolyabb problémáról van szó (ld. cipzárcsere), keressünk varrodát! A megunt ruhákból újakat is alkothatunk, ha például más színűre cseréljük rajta a gombokat vagy ruhákból szoknyát, farmerből sortot készítünk. A témában rengeteg ötletadó és trükk-magyarázó blog van, ld. mindjárt a Refashionista-t

7. Tavaszi nagytakarítás a ruhásszekrényben – Ha olyasmit találunk a szekrényben (jellemzően igen nagy számban), amit régóta nem használunk, adjuk tovább! Adjuk oda egy barátnak, adományozzuk el, tegyük ruhagyűjtőbe, szervezzünk ruhacserét vagy adjuk el valamelyik online piactéren..

8. Mossunk zölden – A ruhák környezeti hatásai közül a legtöbb a mosáshoz kapcsolható. Csökkenthetjük a mosás okozta környezeti problémákat, ha kizárólag telerakva indítjuk el a mosógépet, és ha víztakarékos, öko üzemmódot használunk. Az áram nagy része a mosóvíz felmelegítéséhez kell, azaz minél alacsonyabb hőfokon mosunk, annál kevesebb áramot pazarolunk. Az átlagos szennyezettségű ruháknak elég a 30 fok.

9. Keressünk méltányos kereskedelemből származó ruhákat – A fairtrade termékek között nem csak kávét, teát, banánt és csokit, hanem ruhaneműket is találunk. A ruhaiparban dolgozók munkakörülményeinek javításáért küzdő Clean Clothes Campaign oldalán bővebben olvashatunk a témáról.

10. Keressünk biopamut termékeket - A Water Footprint Network szerint egyetlen 250g-os pamut trikó előállításához nagyjából 150g rovarirtószer és 2720 liter víz szükséges. Ennek fényében egyértelmű, hogy ha lehetséges, inkább a biopamutot válasszuk! A biopamutról bővebben itt.

11. Lépjünk kapcsolatba a kedvenc márkánkkal – Látogassuk meg a márka honlapját és nézzük meg, van-e a gyakorlatban is működő, különösen a vegyianyagok használatára vonatkozó környezeti politikájuk. Ha nincs, vagy nem elég meggyőző, küldjünk nekik egy változásra biztató üzenetet.

12. Nézzük meg a címkét – Nem könnyű eligazodni a címkék dzsungelében. De kicsi utánajárással tájékozódhatunk a zöld ruhacímkék jelentéséről, például itt.

13. Biztassunk másokat is – Mondjuk el a családnak, barátoknak mindazt, amit tudunk a témában. Meséljünk nekik a ruhagyártás környezeti és társadalmi hatásairól, és az egyén szintjén megvalósítható zöld megoldásokról. Szervezzünk ruhacserét, menjünk együtt használtruha boltba..

Forrás: http://www.greenpeace.org.au/blog/green-your-wardrobe/?utm_campaign=Green+Living&utm_source=facebook.com&utm_medium=referral&utm_content=greenwardrobe-feb1


A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 70. száma.