Európa még mindig a fosszilis energiát támogatja?

Egy nemrégiben publikált jelentés szerint az európai kormányok és az EU évente több mint 112 milliárd euróval támogatják a legnagyobb károsanyag- kibocsátással járó fosszilis energia termelését és felhasználását.

 

Ez szembemegy azzal a vállalással, miszerint 2020-ig megszüntetik ezeket a káros támogatási rendszereket. Sőt, ellentétesek a Párizsi Megállapodással is, amely szerint a fosszilis tüzelőanyagokból származó széndioxid-kibocsátást megszüntetik az évszázad második felére. 

A CAN (Climate Action Network) éghajlatvédelmi szövetség és az ODI (Overseas Development Institute) független nemzetközi szakértő intézet frissen közzétett jelentése elsőként összegzi az Európai Unióban jelen lévő fosszilis energia támogatások mértékét. A “Kivezetés 2020:  Európa fosszilis támogatásainak felmérése” című jelentés részletesen összegyűjtötte az EU és 11 tagállamának a kőolaj, földgáz és a szén kitermelésére és felhasználására 2014 és 2016 között nyújtott támogatásait.

A közlekedési ágazat kapta a legtöbb támogatást, több mint 49 milliárd eurót, beleértve a gázolaj árát csökkentő adókedvezményeket is. Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy ezek az adókedvezmények továbbra is ösztönzik a gázolaj használatát, miközben a dízeljárművek nemcsak jóval szennyezőbbek, mint a benzines autók, de a gázolaj ártámogatása az elektromos autók elterjedését is hátráltatja.

A jelentés arra is fényt derített, hogy 2014 és 2016 között az EU évente átlagosan 4 milliárd euró közvetlen fosszilis támogatást nyújtott. A földgáz és a szén továbbra is magas támogatása különösen aggasztó, mivel ez évtizedekre bebetonozza Európa függőségét a fosszilis energiától, ahelyett, hogy az energiaátmenetet támogatná.

A fosszilis energiahordozók támogatása helyett az energiahatékony technológiák és szolgáltatások elterjedésének előmozdítását kellene elősegíteni, ami nemcsak az egyes országok éghajlatvédelmi céljainak eléréséhez járul hozzá, hanem az  életminőséget is javítja, és több millió munkahelyet hoz létre. Emellett az energia hatékonyabb felhasználásának ösztönzésével növekszik az egységnyi energiával előállított gazdasági teljesítmény is.

Szerkesztette: Király Andrea, GreenDependent

Forrás és további részletek: http://mehi.hu/hir/europa-meg-mindig-a-fosszilis-energiat-tamogatja