Másfélfokos ünnepi naptár 2022 / 2. HÉT

Hírek: 2022. dec. 6.

Máris itt van advent 2. hete, és a naptárban újabb, a másfélfokos életmód megvalósítását segítő opció, illetve ismét hét napra való sok zöld és kislábnyomos tipp, érdekesség, megfontolnivaló! :-)


 

dec.4. - MÁSFÉLFOKOS ÉLETMÓD LEHETŐSÉGEK

Mi a Másfélfokos életmód és hogyan tudjuk megvalósítani? 

Az EU Másfélfokos Életmód projekt honlapján 50 olyan életmód opciót találhatunk, amelyek megvalósításával bárki hatékonyan csökkentheti saját karbon-lábnyomát a klímaválság mérséklése, és így a Párizsi Megállapodás 1,5 fokos céljának elérése érdekében. Újévi fogadalmakhoz (is) kiváló kiindulópont!

3. opció: Annyi ételt együnk, amennyi az egészséges élethez elég! - Ha nem eszünk többet, mint amennyire szükségünk van, azzal csökkentjük az élelmiszertermelés karbon-kibocsátását. Karácsonykor is fontos, hogy alaposan tervezzük meg a menüt annyi főre, ahányan együtt ünnepelünk, és lehetőleg visszafogott számú fogás és befogadható méretű adagok kerüljenek a tányérokra. A bevásárláshoz írjunk listát és tartsuk is magunkat hozzá! 


 

dec.5. - Ma van a talaj világnapja!

“Az ember létét ­– művészi nagyravágyásai, kifinomultságai és temérdek teljesítményei ellenére – a talaj felső hat hüvelykjének és az esőnek köszönheti.” (kínai közmondás) 

Az ENSZ élelmezésügyi világszervezete, a FAO javaslatára 2013 óta tartják meg ezt a napot, nemzetközi elnevezése: "World Soil Day". Célja: a tudatformálás, a talajt érő szennyezések felszámolása, a talaj termőképességének visszaállítása, biztonságos és tápértékben gazdag élelmiszer biztosítása az ökoszisztéma veszélyeztetése nélkül.

Kapcsolódó hazai rendezvények 2022-ben

Kapcsolódó nézni- és olvasnivalók:

FilmKiss the Ground - Becsüld meg a földet

A filmben szakértők, gazdák és aktivisták mutatják meg, mekkora szerepe van az egészséges talajnak a klíma stabilitásában, és hogyan tudnánk a tönkretett talajok meggyógyításával - az emberi tevékenységek kibocsátásának globális csökkentésével párhuzamosan - a "helyére tenni" a szén-dioxid körforgását.

Könyv

A méhek története - A fordulatos regény korunk néhány legégetőbb kérdését teszi fel: Hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni? 

Az élet szövete - Hogyan járul hozzá tízmilló faj a fennmaradá-sunkhoz?

 

 


 

dec.6. – ÉTEL-ITAL

Meleg téli ebéd – egyszerűen és gyorsan - Némi otthoni előkészülettel és egy irodai vízforraló segítségével forró, melengető ételt varázsolhatunk magunknak a munkahelyen, ami a legzimankósabb hétköznapokon is garantáltan felmelegít.

Klímabarát ünnepi receptek karácsonyra - Egy korábbi GreenDependent programunkban, a Kislábnyom verseny egyik feladataként ünnepi menü összeállítására biztattuk a résztvevő háztartásokat. A beérkezett megoldásokból válogattuk a recepteket.

 

 


 

dec.7. - TIPPEK

Kislábnyomos ünnepek – te hol tartasz? - Ellenőrző lista, amit azért készítettünk, hogy segítsünk, ötleteket adjunk mindenkinek abban, hogy zöld és felelős lehessen az ünnep: a készülődés, a díszítés, az ajándékozás, természetesen az evés-ivás, és a programok is. A kitöltéssel arról is visszajelzést kaptok, hogy már most mennyi mindent csináltok a kisebb lábnyomos, máséflfokos ünnepek érdekében. Jó töltögetést! :-)

Kislábnyomos Zöld Ünnepek előadás - A két évvel ezelőtt rögzített videóban is a zöld ünnepek volt a téma. A GreenDependent munkatársai arról beszélgettek, hogy

  • hogyan díszíthetjük fel otthonunkat energiatakarékosan;
  • milyen zöld ajándékot válasszunk családunk, barátaink számára;
  • hogyan állítsunk össze kislábnyomos ünnepi menüt
  • milyen fenntartható programokkal készüljünk a gyerekek számára.

Téged is foglalkoztatnak ezek a kérdések? Nézd meg a videót!

A beszélgetés hallgatósága körében végzett felmérés

 


 

dec.8. – CSINÁLD MAGAD

Ajándékok takarékosan, kreatívan, zölden karácsonyra - A karácsonyi ünneplésben a főszerep az együttlété kellene, hogy legyen, az is tény azonban, hogy ajándékozni öröm... Milyen ajándékot készítsünk, ha el szeretnénk kerülni a boltokat, környezetbarátok és energiatudatosak szeretnénk lenni, és ha lehet, spórolni is szeretnénk? Íme néhány ötlet, amelynek elkészítésébe, megvalósításába a család apraját-nagyját bevonhatjuk.

Mennyei ajándékok: fűszer-, gyümölcs- és gyógynövényolajok készítése házilag - Néha sokkal többet jelent egy olyan ajándék, amelyért megdolgoztunk, amelyet saját kezűleg készítettünk, amely azt üzeni, hogy gondoltunk a szívünkhöz közelállóra és fontosnak tartottuk, hogy olyasmivel lepjük meg, amiről tudjuk, hogy örömet fog számára okozni. Azoknak, akik szeretnek sürögni-forogni a konyhában, készíthetünk gyümölcsből, gyógynövényből és fűszernövényből különleges olajakat.

 


 

dec.9. – ADJ MÁSOKNAK

A legmaradandóbb ajándékot az együtt töltött idő, az élmények, programok és a másoknak okozott öröm jelentik! Utóbbit szem előtt tartva készítsünk a családdal közösen csomagot a nehezebb sorsú gyerekek részére vagy küldjünk támogatást az adventi, karácsonyi gyűjtést szervező nonprofit vagy egyházi szervezetnek:

 

 

Angyalbatyu - 2022.dec.16-ig

A Katolikus Karitász ajándékgyűtő akciója, amelynek keretében jó állapotban lévő játékokat, könyveket gyűjtenek rászoruló gyerekek számára.  Az ünnepi összefogásának kettős célja van: ünnepé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit. 

 

 

 

 

 

Cipősdoboz Akció – 2022.dec.18-ig

Idén 19. alkalommal szervezi meg a Baptista Szeretetszolgálat a Cipősdoboz Akciót, mely mára Magyarország legnagyobb karácsonyi segélyakciójává vált.

 

 

 

 

 

Igazgyöngy Alapítvány - Az Alapítvány a társadalom perifériájára szorult, szegregátumokban élő családoknak segít jövőképet adni, integrálódni. Munkájukban kiemelt időszak a karácsony, szeretnék ha sok család ünnepelhetné ajándékokkal, terített asztal mellett, fűtött szobában a karácsonyt.

 

 

 

 

MikulásGyár - A MikulásGyár nem tesz különbséget ember és ember között, nem kérdezi, ki miért éhezik. Ha tud, segít, tekintet nélkül származásra, etnikumra, nemzetiségre, vallásra, életkorra.

Segíts mosolyt csalni a nehéz sorsú gyermekek arcára azzal, hogy támogatod a mesebeli helyszín üzemeltetését, a gyönyörű fénytechnika kiadásait vagy éppen a gyerekeknek szóló foglalkozásokat és játszóházakat!

 

 

 

Szeretetdoboz – Kívánságlista

Váltsd valóra egy gyermek karácsonyi kívánságát! A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány által 2019-ben útjára indított Szeretetdoboz - Kívánságlista programon keresztül nélkülözésben élő gyermekek egyéni kívánságait lehet teljesíteni egy online felületen keresztül.

 

 

 

szeretet.éhség. – Adventi adománygyűjtés - 2022-ben 27. alkalommal hirdeti meg országos adventi pénzadománygyűjtését az Ökomenikus Segélyszer-vezet. "...a rendkívüli áremelkedés miatt mindenkinek nehezebb s a családokban minden forintnak helye van. Mégis a támogatásotokat kérjük, mert tudjuk, hogy ha baj van, akkor nem az egyéni adományok, hanem az összefogás ereje az, amit átsegít a legnehezebb időszakokon is."

 

 


dec.10. – EGÉSZSÉG

Téli kirándulóhelyek – 10 téli túratipp az ország különböző pontjain