"Másfélfokos életmód otthon" előadás-sorozat

A GreenDependent Intézet 2022 januárjában indított, másfélfokos életmóddal foglalkozó online előadás-sorozatának második témája a lakhatás és otthoni energiafogyasztás lesz, azaz:

  • otthonunk elhelyezkedése, mérete, kialakítása;
  • megtakarítás beruházással és viselkedésváltozással;
  • energiatakarékos életmód, viselkedés.

Meghívott vendégeink Dr. Dőry István, fizikus és Dr. Sáfián Fanni, környezetkutató geográfus, akikkel arról beszélgetünk majd, hogy hogyan valósítják meg energiatakarékos életmódjukat vidéken, illetve a városban.

Várunk mindenkit szeretettel március 9-én este fél 6-tól Zoomon egy másfél órás előadásra és eszmecserére! :-)

A részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött, regisztrálni itt lehet: 

https://www.surveymonkey.com/r/masfelfok_otthon2

A regisztráció után emailben küldjük el a részvételhez szükséges linket.

Az előadást és beszélgetést a GreenDependent Intézet munkatársai szervezik többek között az E.ON EnergiaKözösségek program és a 2021 májusában indult EU 1,5 fokos életmód projekt keretében. Az alkalom egy tervezett eseménysorozat második része lesz, amelynek keretében havi egy alkalommal a másfélfokos életmód különböző területeit járjuk körbe az érdeklődőkkel, konkrét tippeket adva a cselekvéshez, változtatáshoz

Az EU Másfélfokos életmód projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja támogatásával jött létre, a 101003880. számú támogatási szerződés révén.

 

Másfélfokos életmód

Olyan életmód megvalósítása, amely a Párizsi Klímamegállapodásban vállalt másfél fokos cél elérését segíti. A másfélfokos életmód konkrétan meghatározza, hogy mekkora átlagos karbon-lábnyomon kellene élnie minden egyes embernek a Földön ahhoz, hogy az iparosodás előttihez képest a globális átlaghőmérséklet ne emelkedjen 1,5 foknál többel, és el tudjuk kerülni, hogy a klímaváltozás visszafordíthatatlan folyamatokat indítson be a bolygón. 2030-ig a 2-2,5 tCO2/fő, 2050-ig a 0,7tCO2/fő-re csökkentett karbon-lábnyomot kéne elérnünk, hogy a másfélfokos célt tartani tudjuk.