Kertészkedő hullámlovagok

Gondoljon a kedves Kislábnyom hírlevélolvasó a legkedvencebb szabadidős tevékenységére, például horgászás, sziklamászás, süteménykészítés stb. Képzelje el, hogy azokkal a társakkal együtt, akikkel ezt a szabadidős tevékenységét rendszeresen gyakorolja, közös munkával a családjaik számára az egészséges élelmiszerellátását is megoldják.

Az írországi Moher-sziklák közelében az ott rendszeresen szörföző sportolók kialakították a Moy Hill Farm nevű gazdaságot, amely nemcsak a saját élelemfogyasztásukhoz nagyban hozzájárul, hanem a környéken lakókat is ellátja egészséges élelemmel.

A Moher-sziklák az írek egyik legjelentősebb turistalátványossága. Gyakorlatilag egy nyolc kilométer hosszú meredek, majdnem függőleges sziklafal a sziget nyugati partjainál. Mivel szörfösök számára egy ideális helyszín, néhány profi szörfös területet vásárolt a környéken, azzal a céllal, hogy közösségi kertészkedés során megtanulhassák és megtapasztalhassák az egészséges élelem előállításának módszereit és eszközeit.

A telekvásárlást egy etikus banktól és barátoktól, családtagoktól kapott kölcsön segítette. Jelenleg 26 hektáron elterülő kert körül hozzávetőleg húsz személy lakik lakókocsikban , állandó sátrakban vagy a közelben bérelt házakban. A gazdálkodó szörfösök az időjárást ideálisnak találják a növénytermesztéshez, válatkoznak a csapadékos és napos időszakok.

A termést ún. „dobozos” rendszerben értékesítik, amelyekre a vásárlók előzetesen feliratkoznak. (dobozos rendszerekről Magyarországon ld. ITT)

A Moy Hill Farm az élelmiszerellátás és -értékesítésen túl, talajt regenerál és az ökoszisztéma egyensúlyát hozza rendbe. Ugyanakkor az átlátható együttműködés, az öszinte és vidám közös építkezésnek egy fészke.

A múlt év végétől szünetel a farm működése. Mikorra ismét tavaszi életre kel, mi is elgondolkodhatunk egy hasonló kezdeményezésen a saját életünkben.

 

Összefoglaló: Péter Emőke, Eco-Trend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. februári  (118.) számában.

 

 

Forrás: https://www.moyhillfarm.com/

Képek forrása: https://www.moyhillfarm.com/, https://www.cliffsofmoher.ie