A kertészkedés gyógyító hatásai - koronavírus járvány alatt is

A jelenlegi helyzetben, amikor a koronavírus miatt rengetegen kényszerülnek arra, hogy idejük nagy részét otthon töltsék, rendkívül fontos, hogy megőrizzük testi és lelki egészségünket, jó mentális állapotunkat. Ha kertes házban élünk, tökéletes kikapcsolódást, feltöltődést nyújthat egy kis veteményeskert az otthoni kényszerpihenő, karantén idején. Ha nincs kertünk, a balkonra, erkélyre, körfolyosóra is nyugodtan ültethetünk néhány palántát, virágot, garantáltan örömünket leljük majd a gondozásukban (ehhez ITT találunk tippeket).

A kertészkedés, növénygondozás jótékony hatására már sok helyen felfigyeltek a világban; egyes országokban terápiás célra is használják, elsősorban különféle mentális problémák, betegségek (pl. depresszió) esetén.

London déli részén, egy sűrűn lakott negyedben található egy alapítványi kezelés alatt álló közösségi kert (Sydenham Garden), ahol hetente több alkalommal tartanak terápiás kertészeti alkalmakat szakképzett kertészek és önkéntesek részvételével.

A legtöbben azért vesznek részt ezeken a kertészkedős alkalmakon, mert a háziorvosuk szó szerint receptre írta fel ezt a fajta terápiás módszert. Általában 6-12 hónapig tart egy-egy „kezelés”, vagyis elég  hosszú ideig ahhoz, hogy a páciensek megtapasztalják az évszakok változását. Az egyik korábbi páciens, aki ma már önkéntesként segíti a kertterápiában résztvevőket, úgy fogalmazott, hogy a kezelés során olyan volt számára a kertben tevékenykedni, mintha egy oázisba, a béke szigetére csöppent volna. A Sydenham Garden vezetője elmondta, hogy a statisztikák alapján a kertterápiában résztvevő betegek számára annyira hasznosnak bizonyult ez a fajta „kezelés”, mintha pszichológushoz jártak volna. A kertterápiának azonban a mentális problémákra gyakorolt kedvező hatása mellett számos egyéb, fizikai, társadalmi és pszichológiai előnye is van.

Angliában egyre népszerűbbek a fenti kertterápiához hasonló „zöld” terápiák, ugyanis ezek nagyon hatékonynak bizonyulnak a betegek gyógyulása és rehabilitációja során. Szerencsére egyre több a városokban a közösségi kert, az emberek ösztönösen érzik, hogy mennyire előnyös számukra egy veteményesben való ténykedés.

Egy nyugdíjas táncos, Mikloth Bond a depresszióból gyógyult ki egy közösségi kert önkénteseként.  

Elmondása szerint csodálatos volt megtapasztalni a kertben az évszakok váltakozását, remek embereket ismerhetett meg, és a kertészkedés során az ember egyszerűen jelen van, végzi a dolgát, képes kizárni a külvilágot. Azt is megtanulta a növények gondozása során, hogy nem mindig rajtunk múlnak a dolgok; ha egy növény nem hoz megfelelő termést, az nem feltétlenül az adott növényen múlik, hanem befolyásolhatja az időjárás, a csapadék.

A mentális hatásokon túl a kertészkedésnek számos pozitív egészségügyi hatása van, és talán nem is gondolnánk, hogy szinte felér egy fitnesz edzéssel; erről ITT olvashatunk bővebben. Ha pedig nincsen saját kertünk, csatlakozhatunk egy közösségi kerthez, vagy segíthetünk létrehozni egyet (utóbbihoz ITT találunk tippeket).

 

Fordítás és összefoglaló: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. márciusi (118.) számában.

 

 

Forrás: https://www.theguardian.com

 

További érdekes olvasnivalók kertészkedés témában:

Mire figyeljünk, ha a házunk mögé erdőkertet szeretnénk?

Egy korrupt politikai rendszerrel szemben a leghatásosabb, amit tehetünk, ha megtermeljük, amit eszünk