Kell ennyi energia?! Zárult a Facebook kampány, indul a közösségi verseny

Lezárult a GreenDependent "Kell ennyi energia?!" elnevezésű közösségi média kampánya, melynek célja a háztartások energiatudatos életmódjának népszerűsítése volt. A posztok olvasói ötleteket kaphattak arra, hogy beruházás nélkül, csupán viselkedésük megváltoztatásával milyen egyszerűen csökkenthetik háztartási energiafogyasztásukat, amivel elindulhatnak egy fenntarthatóbb, karbon-szegény életmód felé vezető úton.

Az elmúlt hetekben az alábbi témákat jártuk körül az  E.ON EnergiaKözösségek Facebook oldalán: elektronikus kütyük nélküli szórakozás, fürdőszobai melegvíz-használat és fürdés, konyhai gépek energiafogyasztása, zöld mosás, világítás, környezettudatos főzés, számítógép, TV, irodai gépek energiafogyasztása, hűtés és légkondi használat, zöld tippek haladóknak.

A kampány keretében 3 kihívást is meghirdettünk, melyekre bárki jelentkezhetett a közösségi oldalon keresztül. Az első kihívásban a résztvevőket arra biztattuk, hogy az elektromos eszközök helyett "hagyományos" eszközöket használjanak, azaz pl. szárítógép helyett szárítsanak a szabad levegőn. A második kihívásban a mosás, főzés és világítás során alkalmazott zöld praktikákat, tippeket lehetett megosztani, amivel bárki csökkentheti energiafogyasztását. Mindkét feladat legötletesebb megoldásainak beküldői 5000 Ft-os zöld vásárlási utalvánnyal gazdagodhattak. A legjobb tippek itt olvashatók: http.energiakozossegek.hu/ k2kihivastippek

A harmadik kihívásban egy online zöld önismereti kérdőív kitöltése volt a feladat, aminek során a kitöltők arról kaphattak visszajelzést, mennyire vezetnek energiatudatos háztartást. A kérdőívet összesen 400-an töltötték ki, akik közül a legszerencsésebbek zöld vásárlási utalványt vagy a Kobuci kertbe koncertbelépőt nyerhettek. Közben arra is fényderült, hogy a kitöltők közül 106-an  energiabajnokok már most, 207-en jó úton haladnak, hogy azok legyenek, illetve 87 kitöltőnek még van miben fejlődnie.

Az E.ON EnergiaKözösségek immár hagyományos, közösségi része ősszel indul, ahol a családok/háztartások csoportjai versenyeznek abban, hogy beruházás nélkül ki tud több (minimum 9%) energiát megtakarítani otthonában. A verseny során a részt vevő közösségek (barátok, szomszédok, munkatársak, osztálytársak) megtanulják, hogyan érhetnek el jelentős energia - és ezáltal pénzbeli megtakarítást is - otthonukban nagyobb beruházás nélkül. A verseny győztese a legnagyobb megtakarítást elérő és a kreatív feladatok során a legötletesebb megoldásokat bemutató EnergiaKözösség lesz, akire értékes nyeremények várnak.

A versenyben résztvevő közösségeket felnőtt önkéntes klíma-koordinátorok és fiatal/gyerek energiavadászok fogják össze, akiknek az lesz a feladata, hogy az energia-megtakarítási lehetőségeket megismertessék a csapattagokkal, valamint motiválják a családokat. A jelentkezéshez előképzettség nem szükséges, bárki lehet klíma-koordinátor, aki környezetéért felelősséget érez, lelkes, és motivált. Munkájukat a GreenDependent Intézet munkatársai fogják segíteni, a verseny indulása előtt a szükséges ismereteket pedig energia-takarékossági interaktív képzésen szerezhetik meg.

Várjuk az online jelentkezési lap kitöltésével azok jelentkezését, akik úgy érzik, tenni szeretnének valamit egy fenntarthatóbb életmód elterjesztéséért, vagy a kampány során kedvet kaptak arra, hogy zöldítsék háztartásukat.

Részleteket a programról és a jelentkezésről: 

http://www.energiakozossegek.hu/hu/home

info@energiakozossegek.hu

Kedvcsináló:

  • összefoglaló kisfilm az EnergiaKözösségek programról
  • kisfilm a program 6. évadának záró rendezvényéről

 

 

Szerkesztette: Fülöp Eszter, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. júniusi (107.) számában.

 

 

Képek forrása: GreenDependent ©