Karbon-böjt és energiamegtakarítási verseny az önkormányzatoknál is – újdonságok a Fenntartható Fenntartó projektben

Fenntartható Fenntartó - Compete4SECAP projektben a GreenDependent 2018 eleje óta négy település: Budaörs, Kaposvár, Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Újpest önkormányzataival működik együtt a fenntartható energiagazdálkodás és az energiahasználat felelősebbé tétele érdekében.

Az előkészítő lépéseket, felméréseket és felkészítő képzéseket követően mind a négy önkormányzatnál megkezdődött, és lassan a végéhez közeledik az energiairányítási rendszer kiépítése, amely próbaüzemére a következő, tanúsíttatására pedig a nyári és őszi hónapokban kerülhet sor. A rendszerek kiépítése során egy sor kihívásra kellett megoldást találni, amelyet az önkormányzatok működését jellemző tagolt intézményi szerkezet csak tovább fokozott.

 

A projekt részeként a négy önkormányzat 12 épülete energiamegtakarítási versenyben is részt vesz 2019 folyamán. Az épületek 2-10 fős energiaközösségeit képzések keretében készítettük fel az előttük álló feladatokra, lehetőségekre. A verseny során minden épület önállóan megtervezett és kivitelezett kampány részeként igyekszik elkötelezni az egyes épületek dolgozóit a takarékosabb energiahasználat mellett. A Budaörsi Városháza energiaközössége ennek érdekében az év elején például külön állománygyűlést is szervezett, amiről a helyi televízió is beszámolt>>>.

A verseny hatékonyabb megvalósítását a projekt időközi kihívásokkal is támogatni kívánja. Ilyen az április eleje és május közepe között zajló karbon-böjt is, amelyben a csatlakozó energiaközösségek hétről hétre új és új feladatokkal, kihívásokkal motiválhatják munkatársaikat.

A projekt keretében 2019 januárjától havonta hírlevekkel igyekszünk beszámolni a verseny előrehaladásáról, a kapcsolódó tudnivalókról, valamint újabb és újabb energiatakarékossági tippekkel is szolgálunk. A hírlevélre minden érdeklődő feliratkozhat, a korábbi számok minden érdeklődő számára elérhetőek 

 

Írta: Horváth Gergő, GreenDependent Intézet

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. áprilisi (112.) számában.