Hogyan szervezzünk közösségi csereberét?

 
Mindannyiunknak vannak használható, jó állapotban lévő, továbbadható dolgai, ahogy mindenféle szükségletei is. Hogyan adjunk túl a cuccainkon és szerezzük be, amire szükségünk van minél fenntarthatóbb módon? Szervezzünk közösségi csereberét!
 
A közösségi csereberéken áruk és szolgáltatások találnak vevőre házi almalekvártól a játékokig.

 
 
Szervezés 7 lépésben:
 
  1. Határozzuk meg a céljainkat – Kik vegyenek részt (a házban vagy az utcában/településen lakók stb.), milyen fajta dolgokat cserélnénk?
  2. Válasszunk helyszínt és időpontot – Olyan napot válasszunk, amikor a legtöbb ember ráér (hétvége) és tervezzünk minimum 2-3 órára. A helyszín legyen elég nagy, közeli, könnyen megközelíthető és lehetőleg ingyenes (vagy olcsó bérleti díjú).
  3. Időben hirdessük meg az eseményt – Egy hónappal a cserebere előtt már nekiállhatunk. Néha elég csak szólni egy pár, mindenki mást elérő embernek, de biztosabb, ha Facebook-on, e-mailen, helyi újságban is hirdetünk.
  4. Feliratok és felszerelés – Írjuk ki a bejáratra, hogy ott vagyunk. Legyen regisztrációs asztal, ahol köszönthetjük és regisztrálhatjuk az érkezőket. Időben járjunk utána, hogy a helyszínen tudnak-e asztalokat és székeket biztosítani.
  5. Rendezzük meg a csereberét! -  Ha kisebb összejövetel van, az elején mindenki elmondhatja, mit hozott, és mire van szüksége. Nagyobb eseményeken Keres/Kínál táblákra lehet cetliken felírni, ki mit keres, névvel, elérhetőséggel.
  6. Dokumentáljunk és értékeljünk – Fotózzunk és számoljuk meg, hányan jöttek. Kérjünk visszajelzést a résztvevőktől, hogy a következő csereberét a levont tanulságok figyelembevételével tudjuk majd alakítani.
  7. Folytassuk a szervezkedést – Tartsuk az emberekkel a kapcsolatot, és szervezzünk további csereberéket. Bátorítsunk másokat is a szervezésre és osszuk meg a tapasztalatainkat online vagy a helyi médiában.
 
A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 94. száma.