Hieronymus Bosch, Leonardo DiCaprio, klímaváltozás és kislábnyomos ünnepi készülődés

Bosch egyik legismertebb alkotása a Gyönyörök kertje c. triptichon, amit sokan csodálunk. A "hagyományos" értelmezés szerint a paradicsomot, a földi gyönyöröket és a pokol kínjait ábrázolja. DiCaprio Özönvíz előtt c. klímaváltozásról szóló dokumentumfilmjében azonban új értelmezést ad a műnek, amely a film keretét adja. A paradicsomot ábrázoló részletet felfoghatjuk annak bemutatásának, amikor az emberiség még a természet részének tekintette magát. A középső, földi gyönyöröket ábrázoló kép a jelen kort mutatja be: a népesség megnőtt, igen erősen feszegeti az ökológiai határokat, és a bolygó szinte minden zugát elfoglalta. A poklot bemutató kép pedig akár azt is ábrázolhatja, hogy mi fog történni, milyen lesz az élet a földön, ha nem tanulunk meg korlátain belül élni: mit eredményezhet, ha elszabadul a klímaváltozás, ha nem marad termőtalaj, ha feléljük az erőforrásokat, ha nem osztozunk...

2015 és 2016 fontos évek az emberiség történelmében: 1 millió év óta nem volt ilyen magas a légkör szén-dioxid tartalma, és minden jel arra mutat, hogy a jelen generációk életében ez nem is fog már 400 ppm alá süllyedni. Haladunk jobbra Bosch képén?

"Gondoljunk arra, hogy mennyire szégyelljük majd magunkat, amikor gyermekeink és unokáink visszatekintenek erre az időszakra, és tudatosodik bennük, hogy szüleiknek, nagyszüleiknek lett volna lehetősége arra, hogy megállítsák a pusztulást, de nem volt elegendő politikai akaratuk ahhoz, hogy ezt meg is tegyék.

Igen, a Párizsi Klímaegyezmény (szerk.: sikeres volt. Több ország írta alá, mint bármely más egyezményt az emberiség történelme során - és ez mindenképp reménykeltő mozzanat - de sajnos minden jel arra mutat, hogy ez az egyezmény nem lesz elegendő.

Bolygónkat* nem lehet megmenteni, hacsak nem hagyjuk a fosszilis tüzelőanyagokat a földben, ahová valók. Megmozdulásra és óriási változásra van szükség, mégpedig most. Olyan változásra, amely új kollektív tudat kialakulását eredményezi, az emberiség új, kollektív evolúcióját, amelyet a mindannyiunk által érzett sürgős tenni akarás inspirál és késztet."**

Mindezek szellemében kívánunk minden olvasónknak elgondolkodó, lassuló, örömteli kislábnyomos ünnepi készülődést!

 

A szerkesztő: Vadovics Edina és a Kislábnyom hírlevél csapata

 

 

* Vagy inkább az emberiséget?! (A szerk. megjegyzése)

** Részlet Leonardo DiCaprio 2016. ápr. 22-én tartott beszédéből (Vadovics Edina fordítása, amely eredetileg a 91. Kislábnyom hírlevélbe készült)

A kép forrása: en.wikipedia.org