Ezek azok a háztartási gépek, amik a legtöbb áramot fogyasztják

2022.11.21. | Tudatos Vásárló/GreenDependent Intézet

Megélhetési költségeink az elmúlt tíz évben sosem voltak ilyen magasak, és ezeknek jelentős részét az energiaszámlák kifizetése jelenti. A szükségleteknek megfelelő, tudatosan használt, energiatakarékos háztartási készülékek segíthetnek energiát és pénzt megtakarítani, spórolni. Éppen ezért nem árt tudnunk, melyek a legtöbb áramot használó gépeink, hogy fogyasztásukból lefaragva minél alacsonyabb legyen az áramszámlánk!

A Tudatos Vásárlókkal indított cikksorozatunk legújabb részében a háztartási energiafogyasztás világítással együtt 13-14%-át adó, elektromos árammal működő berendezések vannak a fókuszban. Korábbi cikkünkből kiderült, hogy gépek egész garmadája szolgálja a hétköznapjainkat, és az a jó, ha minél tovább és minél hatékonyabban teszik ezt – azaz oda kell figyelnünk a helyes használatukra, karbantartásukra, és javításukra. Továbbá, ha új gépre cserélnénk őket, mert úgy gondoljuk, a gép fontos szükségletet elégít ki, körültekintően, az energiatakarékosságot szem előtt tartva kell választanunk.

Most annak járunk utána, hogy mely háztartási gépeink fogyasztják a legtöbb áramot, és hogyan tudjuk ezeket minél energiahatékonyabban használni!

 

Nagyfogyasztók a háztartásban


Valószínű magunktól is fel tudnánk sorolni, hogy nagyjából melyek a legnagyobb fogyasztóink, de ha gyors áttekintést szeretnénk, segítségünkre lehet a nyolcadikos fizika tankönyv

„Az elektromos munka és teljesítmény” c. fejezete, ahol az alábbi táblázat igazolja a sejtéseinket:

Forrás: https://www.nkp.hu/tankonyv/fizika_8/lecke_02_004

A listában ugyan nem szerepel az összes fontos nagyfogyasztó, de a hiányzókat is pótolva nézzük, mely gépek állnak fogyasztásban – a fűtés, vízmelegítés és főzés után - az élen.

Az élbolyban találjuk tehát a „vizes gépeket”, ld. mosó- és szárítógép, mosogatógép, és a „hidegeket”, azaz a hűtőket és fagyasztókat. Jellemzően minden háztartásban akad legalább egy hűtőszekrény és egy mosógép, de a vasaló, a villanytűzhely vagy villanybojler legalább olyan általános. Nézzük egyenként, melyiknél mire kell odafigyelnünk, hogy minél hatékonyabban működtessük őket!

Az Eurostat 2020-as adatai szerint a fűtés (63,7%) és vízmelegítés (16,3%) a két legtöbb energiát fogyasztó terület a háztartásban, a főzés a negyedik helyen áll (6,7%) - ha ezek áramról mennek, akkor természetesen abból is viszik a pálmát (ld. klímaberendezés, bojler, villanytűzhely). Cikkünkben a fűtésről külön nem lesz szó, de most, amikor a gáz ára miatt előtérbe került az elektromos fűtésrásegítés, fontos megemlítenünk: a klímaberendezéseknél, fűtőpaneleknél, hősugárzóknál is igaz, hogy mielőtt beszereznénk őket – akár szakemberrel egyeztetve - át kell gondolni az igényeinket, a különböző berendezések fogyasztását, és ennek megfelelően kiválasztani a leghatékonyabb megoldást.

 

ÍGY SPÓROLHATUNK A MOSÓGÉP FOGYASZTÁSÁN


      • Mosógépünket csak akkor indítsuk el, ha tele tudjuk pakolni.
      • Mérések alapján egy 30 fokos mosás harmadannyi áramot fogyaszt, mint egy 60 fokos. Válogassuk szét tehát szennyezettség szerint a kimosandó ruhákat - a kevésbé koszosakat elegendő 30 fokon mosni, így élettartamukat is meghosszabbíthatjuk.
      • Ha van a gépen rövid program, használjuk a normál szennyezettségű ruhák mosásához. Csakis akkor használjunk előmosást, ha igazán szükséges (helyette inkább áztassuk a ruhát az összegyűjtött fürdő- vagy zuhanyzóvízben).
      • Fogyasztásmérő segítségével mérjük meg a különböző programok energiafogyasztását. Használjuk utána a takarékosabbat! A mérések nyomon követéséhez hasznos táblázatot találunk ITT.
      • Igyekezzünk különböző trükkökkel a mosást elkerülni: csak a foltot mossuk ki kézzel, ne az egész ruhát; szellőztessük a ruhát; csak akkor mossunk ki valamit, ha tényleg koszos; viseljünk kötényt főzéshez, takarításhoz.
      • Tartsuk tisztán mosógépünket, így élettartama megnő, és a mosás is hatékonyabb. Tisztítsuk ki a szűrőt, távolítsuk el a fűtőszálon lévő vízkövet ecetes öblítéssel, vagy olcsón beszerezhető mosószódával vagy citromsavval.

      A legjobb mosógép kiválasztásában segít a Tudatos Vásárlók 2022-es tesztje.

       

      Mennyit fogyaszt a mosási hőfok?


      A GreenDependent Intézet 41 gödöllői háztartással együttműködve egy Energia Élő Labort szervezett, amelyben a résztvevők 8-10 héten keresztül minden mosásuk adatait naplóban rögzítették. Az így összegyűjtött adatokból a következők derültek ki:

      • Ha fél vagy kis adaggal töltjük meg a gépet, akkor az átlagban valóban kevesebbet fogyaszt, de közel sem fele annyit, mint a teljes adagos mosás.
      • Sokan idő hiányában nem teregetik ki azonnal a ruhákat, ezért egy plusz, felesleges öblítő vagy centrifuga kört is beiktatnak. Ezt érdemes elkerülni!
      • Minél alacsonyabb a mosás hőfoka, annál alacsonyabb annak fogyasztása is. De érdemes figyelmet fordítanunk a valóban jelentős különbségekre: a 90C°-os mosások átlagfogyasztásának az 50C°-os csupán a fele, a 40C°-os a harmada, a 30C°-os pedig az ötöde.

       

      SZÁRÍTÓGÉP


      Amennyiben lehetséges, ne használjunk szárítógépet, hanem teregessük ki ruháinkat (télen is!)! Ezzel nem csak a pénztárcánkat, a környezetünket is kíméljük (sőt, otthonunk télen gyakran alacsony páratartalmát is növelhetjük, amivel hőkomfortunk nőni, és fűtésigényünk csökkenni fog). Ha mégis szárítógépet veszünk, válasszunk olyat, amely rendelkezik automata nedvességérzékelővel, így a szárítási idő rövidebb lesz.

      Jó, ha tudjuk, hogy a kombinált (mosó+szárító) gépek jóval többet fogyasztanak, mint a két készülék külön.

       

      MOSOGATÓGÉP


      • Gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e mosogatógépre… Ha kevés tagja van háztartásunknak (2-3 fő), lehet, hogy a kézi mosogatással leszünk takarékosabbak, főleg, ha figyelembe vesszük a mosogatógép életútjának gyártási, és hulladékká válási szakaszait is.
      • Ha úgy értékeljük, szükségünk van rá, fontoljuk meg, hogy milyen mosogatógépet vásárolunk! Válasszunk energia- és víztakarékos berendezést, amely minél több programmal rendelkezik. Az energia nagy részét (60%) a gép vízmelegítésre fordítja, így általában igaz az, hogy minél kevesebb vizet használ berendezésünk, annál kevesebb energiát is fogyaszt. 
      • Csak akkor indítsuk el a gépet, ha tele tudjuk pakolni, és használjunk Eco programot (vagy mérjük le, melyik program fogyaszt kevesebbet).
      • Ne öblögessük el az edényeket, mielőtt berakjuk a gépbe! Az utóbbi 5-10 évben gyártott mosogatógépek már képesek a legmakacsabb, odaszáradt szennyeződések eltávolítására is, így alapvetően fölösleges az előöblítés. Ha nem tudunk lemondani erről a szokásunkról, akkor hideg vizet használjunk.
      • Kapcsoljuk ki a mosogatógépet a szárítás megkezdése előtt, és az ajtót kinyitva a forró edényeket hagyjuk a levegőn természetesen megszáradni. Ezzel akár 15-50%-kal is csökkenhet géptől függően a mosogatás energiaigénye, és még a konyha is melegszik.

       

      Kézi vagy gépi mosogatás?

      Kézi fogyasztása: 0,53 – 0,68 kWh

      Gépi fogyasztása: 1,0 - 1,2 kWh – 70 perces öko program

      (Forrás: a GreenDependent munkatársainak saját mérési eredményei hasonló mennyiségű edény elmosása esetén)

       

      HŰTŐK, FAGYASZTÓK


      • A konyhai gépek közül a hűtőszekrény és a fagyasztó a hét minden napján 24 órában üzemel, fogyasztja az energiát, ezért figyeljünk rá, hogy ne legyen nagyobb hűtőnk és fagyasztónk, mint amekkorára szükségünk van.
      • Fordítsunk figyelmet a megfelelő hőfok beállítására is (hűtő: 5°C, fagyasztó: -18°C), és ezt rendszeresen ellenőrizzük hűtőhőmérővel. Ha túl alacsony a hőmérséklet, fokonként kb. 5%-kal nő a fogyasztás.
      • Ha lehet, ne állítsuk a hűtőt radiátor, tűzhely vagy mosogatógép mellé, ne legyen alatta padlófűtés, és ne érje közvetlen napsütés sem, mert ez is növeli a gép fogyasztását.
      • A hűtő hátán lévő kondenzációs rácsot tartsuk tisztán a hatékony légcsere érdekében. Ha ezt elmulasztjuk, a felhasznált energia akár 30%-a is elveszhet!
      • Használjuk ki a hűtő teljes kapacitását, de csak annyira legyen tele, hogy az ajtót be lehessen csukni, a levegő tudjon keringeni.
      • A folyadékokat mindig lefedve tegyük a hűtőszekrénybe, különben párolognak és túlterhelhetik a kompresszort.
      • Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, mert a készüléknek többet kell dolgoznia, hogy újra lehűljön.
      • Ne nyitogassuk feleslegesen, illetve semmi esetre se hagyjuk nyitva az ajtót.
      • A mélyhűtő ládák vagy szekrények a háztartás legnagyobb áramfogyasztói közé tartoznak. Mérjük le fogyasztásukat és fontoljuk meg, biztosan szükségünk van-e rájuk? Ha nem tudjuk teljesen kihasználni, osztozzunk a hűtőládán családtagjainkkal, barátainkkal!

       

      VILLANYTŰZHELY


      • Ügyeljünk rá, hogy megfelelő méretű edényt használjunk - a főzőlap mérete mindig illeszkedjen a főzőedény méretéhez.
      • Tartsuk tisztán a főzőlapokat, a sütőt és a sütő ablakát is.
      • Kapcsoljuk ki a sütőt 5 perccel a sütési idő vége előtt, és használjuk a maradék hőt az étel elkészítésének befejezéséhez.
      • Ha sütünk, ne nyitogassuk állandóan a sütőajtót.
      • Használjunk kerámia vagy üveg sütőedényt, ezek jobban tartják a hőt, mint a fémek.
      • Tervezzük el, miket szeretnénk sütni, és egymás után kerüljenek a sütőbe, hogy ne kelljen többször felmelegítenünk.

       

      ELEKTROMOS BOJLER


      • Igazítsuk háztartásunk igényeihez a melegvíz hőmérsékletét: elektromos bojlernél általában elég, ha max. 50-60°C-ra állítjuk a melegítés hőfokát, így 10-50%-kal csökken a felhasznált energia mennyisége.
      • Vegyük lejjebb a vízmelegítő hőmérsékletét, ha hosszabb időre nem vagyunk otthon.
      • Az időzíthető vízmelegítőt úgy állítsuk be, hogy csak olyankor kapcsoljon be, amikor valóban szükségünk van a melegvízre.
      • Gondoskodjunk róla, hogy a melegvíz-tartály rendszeresen vízkőtelenítve legyen (1-2 évente egyszer, a víz keménységétől függően).

      Ha gáz- vagy villanybojlerünk több mint 15 éves, érdemes elgondolkodnunk a cseréjén, illetve a rendszer megújuló energiával való kiegészítésén is (pl. napkollektor). Az új bojler fogyasztása akár harmadával is kevesebb lehet, így hamar visszahozza az árát. 

       

      Kicsi, de fogyaszt!


        Gyakran indítjuk a vízforralót több vízzel, mint amennyire szükségünk van? Sajnos nem vagyunk egyedül… „Ha minden második magyar háztartásban (~2 millió háztartás) naponta 0,5 l vizet feleslegesen forralnak fel az 26,2 millió kWh-nyi elpazarolt energia!” Hogy honnan ez a szám? A linken olvasható fogyasztásmérős beszámolóból kiderül, mennyi energiát pazarolunk, ha rendszeresen több vizet forralunk, mint amennyi a bögrénkbe fér.

        A vasalók is meglepően nagy teljesítményűek (átlag 1200-2500 W között), azaz bár sokaknak szentségtörő lehet, de jobban tesszük, ha igyekszünk minimalizálni a ruhák ránctalanítását!

        • Ügyes teregetéssel elkerülhető vagy csökkenthető a vasalandó mennyiség.
        • Csak azokat a dolgokat vasaljuk, amiket tényleg muszáj (ld. ingek), az anyagok jó része nem igényel vasalást.
        • Igényelt hőfok szerint válogassuk előre a ruhákat, és vegyük előre az alacsonyabb hőfokot igénylő szintetikus anyagokat (a vasaló gyorsabban melegszik, mint ahogy kihűl!).

        Való igaz, elég terjedelmes „mire figyeljünk?” listák ezek, de mindenki kiválaszthatja, mivel szeretné kezdeni a változtatást. Ajánljuk azt a gépet, amelyet a háztartás lakói legtöbbet használnak. Vajon melyik az?!

         

        Antal Orsolya és Vadovics Edina / GreenDependent Intézet

        Képek és ábrák forrása, ha másképp nincs jelölve: GreenDependent ©

         

         

        Hasznos linkek:

        Háztartási gépek éves átlagos fogyasztása

         

        Energia- és víztakarékosság a fürdőszobában - tippek

        Energia- és víztakarékos vagy a fürdőszobában? Teszteld!

         

        Rezsi- és lábnyomcsökkentés a konyhában

        Energia- és élelmiszertudatos vagy a konyhában? Teszteld!

         

        Energiakalkulátor hűtő- és mosógép cseréjéhez

         

        Olvasnivalók:

        Portfolio podcast Vadovics Edinával, téma az energiatakarékos mosás

        Mosogatás – gépi vagy kézi?

        Élő Labor – Mossunk kevesebbet, megéri!

        Energiatakarékos és zöld mosás

        Készenléti üzemmód, az energiavámpír

         

        Rengeteg nyugdíjas gép van a háztartásokban – ennyit lehetne spórolni az újakkal

        MVM – Mire elég néhány kWh?