7 erőforrás-faló dolog, ami elhagyható a karantén alatt (is)

Az idei tavasz kényszerű otthonléte nem csak arra adott lehetőséget, hogy sok elmaradt és halogatott tennivalót letudjunk magunk és a háztartásunk körül, de arra is, hogy kicsit visszavegyünk olyan dolgokból, amiket amúgy a „normál életünkben” kevésbé tudnánk megspórolni.

Minden ilyen „lemondással” és odafigyeléssel időt, energiát, vizet, élelmiszert takarítunk meg, nyerünk egy csomó magunkra fordítható időt, és csökken a karbon-lábnyomunk mérete is!

Természetesen nincs mindenki abban a helyzetben, hogy otthon, számítógép mellett végezze a munkáját, de akinek van lehetősége, fontolja meg az alábbiakat, és gondolja át, mi az, ami valóban létszükséglet a hosszabb távú otthonmaradás idején, neadjisten egy jövőben előforduló hasonló helyzetben.

Nem kell minden nap zuhanyozni

Ha otthonról dolgozunk, azaz napi 8+ órát ülünk a számítógép előtt, és közben néha elsétálunk a hűtőig, valószínűleg nem fogunk vészesen leizzadni. Akkor se, ha kutyát sétáltatunk vagy nyomunk pár fekvőtámaszt pihenésképp. Azaz nyugodtan redukálhatjuk a zuhanyzást heti 3-4 alkalomra!

Nem kell borotválkozni

Sosem volt még ilyen remek alkalom, hogy leálljunk a rendszeres borotválkozással! Sokan vannak, akik csak komoly vízpazarlással, eldobható borotvával és hajtógázas borotvahabbal tudják elképzelni a szőrtelenítést. Itt a lehetőség abbahagyni a pazarlást, kísérletezni a szakállal-bajusszal, és beszerezni egy hagyományos fém borotvát és borotvaszappant.

Kevesebb hajmosás is elég

Jól tudjuk, hogy minél többet mossa az ember a haját, az annál zsírosabbá válik. A samponnal eltávolítjuk a hajat és fejbőrt védő természetes zsiradékot, a faggyúmirigyek pedig igyekeznek pótolni azt. Ezzel meg is van az ördögi hajmosó kör, amitől csak akkor tudunk szabadulni, és egyensúlyba kerülni, ha hajlandóak vagyunk elviselni egy bizonyos fokú zsírosságot, és betartani a heti egy hajmosást. (Bár tudjuk, vannak akik sikeresen átálltak az alig-hajmosás gyakorlatára, nekünk ez még nem sikerült.)

Hagyjuk a sminket

Akinek a bőrét amúgy is irritálták az alapozók és szemfestékek, ráadásul elege volt az esti sminklemosó procedúrából, vagy szeretne takarékoskodni a természetes alapanyagú szempillaspiráljával, az inkább sminkelés (plusz frizurabelövés és megfelelő ruha keresgélése) helyett főzzön egy jó bögre kávét a Zoom hívásra.

 

Tiszta ruha minden… harmadik… nap

A mosás környezeti hatása jóval nagyobb, mint gondolnánk, így ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha sokadik napja hordjuk ugyanazt a tréningnadrágot a home office-ban. Döbbenet, hogy mennyi felesleges ruhánk van, amit szinte soha nem hordunk!

Vége az ételpazarlásnak

A jelentősen megritkult bevásárlások, és a tartalékok képzése miatt is különösen fontos, hogy a karanténban okosan tervezzük meg a heti/kétheti menüt, és legyünk tisztában a készleteinkkel... Igyekezzünk úgy összeállítani a heti étrendet, hogy semmi ne vesszen kárba, ne romoljon meg! Nézzük át alaposan a hűtőt, kamrát, polcokat, és legyenek szem előtt – ne a hűtő hátuljában eldugva - a rövid lejáratú termékek!

Nincs autózás

Aki átmenetileg vagy akár hosszabb távon is meg tudja oldani otthonról a munkát, annak nem kell ingáznia, se autóval, se tömegközlekedéssel. A legtöbben jelentős könnyebbségként élik meg, hogy nem ülnek naponta órákat a dugóban, kevesebb az intéznivaló, és bevásárolni is jóval ritkábban kell járni, sőt, a házhoz rendeléseknek köszönhetően van, aki ki se teszi a lábát a lakásból. Ha mégis el kell ugrani valahova, lehet menni gyalog vagy biciklivel!

Karantén ide vagy oda, ahogy a fentiekből is látszik, egy-két megszokásból, és nem valódi szükségletből végzett tevékenység nyugodtan redukálható a mindennapi életünkben, ld. a hajmosások száma, vagy akár el is hagyható, mint pl. a napi pohár elvitelre vett latténk. Van amiből a kevesebb is bőven elég.

 

Fordította és szerkesztette: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. májusi (119.) számában

 

További olvasnivaló:

Zöld járványtörténetek – válogatás az E.ON EnergiaKözösségek háztartászöldítési és energiamegtakarítási verseny résztvevő csapatainak karanténos beszámolóiból

kiloWatt-böjt a koronavírus idején – válogatás az E.ON EnergiaKözösségek verseny második kreatív versenyfeladatának megoldásaiból

 

 

Forrás: https://www.treehugger.com

Képek forrása:

https://www.treehugger.com, https://ca.news.yahoo.com, https://www.dirtyblonde.ca, https://nypost.com